Учени: Иисус Христос е имал жена

Учени: Иисус Христос е имал жена
Снимка: commons.wikimedia.org
A A+ A++ A

Учени от Масачузетския технологичен институт, Харвардският и Колумбийският университети доказаха автентичността на папирус, в който се споменава, че Иисус Христос е имал жена.

Фрагментът от папируса с размери 4 на 8 см, в който се говори за жената на Иисус, съдържа текст на коптски език. На едно място може да се прочете: "Иисус им каза: "Моята жена...", а на друго: "Тя може да бъде мой ученик", предаде БГНЕС.

Съвременният анализ на папируса, мастилото, почерка и особеностите на коптския език показват, че находката е автентична. Папирусът е бил изследван чрез радиовъглероден анализ, а мастилото - с помощта на спектроскопия. Учените датират находката от II-IV век сл. Хр.

Текстът съдържа граматически грешки, което позволява да се предположи, че авторът е бил полуграмотен. Находката хвърля нова светлина върху въпросите от религиозната етика, в частност върху проблематиката на целибата /безбрачието/ в католицизма.

Хипотезата, че Иисус Христос е бил женен и че дори е имал деца, не е нова за историята и дори стана основа на бестселъра на Дан Браун "Шифърът на Леонардо", в който главният герой Робърт Лангдън открива пазени в тайна потомци на Христос. В романа се лансира хипотезата, че в "Тайната вечеря" Леонардо да Винчи е нарисувал до Христос не ученика му Йоан, а Мария Магдалена. Като знак за това е буквата М, която образуват линиите от позите, в които са Исус и Йоан. А също и прекалено женственият образ на червенокосия Йоан. Според книгата Леонардо е бил велик магистър на Ордена на Сион - тайна организация, която пази истината за семейството и потомството на Иисус, почита Мария Магдалена като равна на Христос. Според братството църквата е преиначила истината, за да отнеме естествените права на жените в църквата.

#Иисус #Иисус Христос #Дан Браун #Леонардо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници