ЕК: Европа е надежден клиент – Русия да спазва доставките на газ

ЕК: Европа е надежден клиент – Русия да спазва доставките на газ
Официални представители на ЕК заявиха, че няма прекъсване на газовите доставки към Европа, както и че за момента запасите са достатъчни. Снимка: lngworldnews.com
A A+ A++ A

Европейската комисия отправи призив към Русия да спазва договорите за доставки на газ, след като руският президент Владимир Путин предупреди Европа, че има риск за доставяните количества „синьо гориво“, ако Украйна не плати задълженията си към „Газпром“.

„Европа е надежден газов клиент и очакваме доставчиците ни да спазват ангажиментите си“, посочи говорителката на ЕК Пиа Хансен.

Хансен подчерта, че 70% от износа на руска енергия, включително петрол и газ, отива към Европа и съставлява около половината от държавните приходи.

Официални представители на ЕК заявиха, че няма прекъсване на газовите доставки към Европа, както и че за момента запасите са достатъчни, предава БГНЕС.

„Всички газови доставки са нормални и стабилни и очакваме всички страни да спазват задълженията си“, отбеляза говорителката на Комисията по енергийните въпроси Сабине Бергер.

Тя уточни, че към момента резервите от газ са 37 млрд. куб. м, или около 50% от общия капацитет, „и много държави членки пълнят резервите си“.

#Украйна #Европа #газ #доставки #Русия #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино