Откриха ли в Лион изчезналия преди 15 г. Съвестин?

Откриха ли в Лион изчезналия преди 15 г. Съвестин?
На 20 февруари т.г. по БНТ бе показан компютърен портрет на Съвестин, правен през 2003 г. в САЩ по метода „възрастова прогресия”. Снимка: „Труд“
A A+ A++ A

Появи се нова следа по един нерешен през последните 15 години случай - този на безследно изчезналия Съвестин Деянов.

Българка, живееща във френския град Лион, която видяла репортаж за Съвестин, в понеделник се свърза с БНТ, за да обясни, че същия ден видяла в метрото младеж, който категорично прилича на Съвестин.

Часове преди това Диана Йорданова, която от няколко години живее и работи със съпруга си в Лион, както обикновено пътува с метрото към вкъщи.

„Привлече ми вниманието едно момче, което просто ме гледаше толкова натрапчиво, втренчено в мен. С един много дълбок поглед, много странно. Направи ми впечатление също косата му, която беше по средата на път, късо подстригана. Беше много добре облечено момче. С много младежко лице, имаше торбички под очите“, обяснява Йорданова пред националната телевизия.

„Вечерта си почивам, стоя си на дивана и гледам новините на Канал 1. Видях снимката на това момче, което вие показахте във връзка със сайта „Липсва“. И аз се загледах и в един момент направо скочих като попарена, защото момчето по телевизора беше това, което ме гледаше днес толкова натрапчиво. Бретонът е същият, физиономията, формата на лицето, веждите - всичко, всичко... Ако е съвпадение, е страшно съвпадение. Като го разказвам, изтръпвам, просто цялата настръхвам“, каза още тя.

Не за пръв път бащата на Съвестин – Тодор Деянов, се сблъсква с подобни сигнали. Преди 12 години у него попадна снимка на иракско дете, което удивително много прилича на изчезналото момче.

Деянов отива в Багдад при местните дервиши. По-късно обаче категорично се установява, че това не е Съвестин. От тогава досега нови следи няма.

След репортажа Диана успява да се свърже и с бащата на Съвестин през сайта Lipsva.com.

„Жената беше много категорична. Аз мога да разпозная, когато хората искат да направят изява. Сблъсквал съм се със секти, с гадатели, с какво ли не“, коментира от своя страна Тодор Деянов.

„На човека сигурно му изглеждаше много странно, но аз трябвяше да направя нещо, защото за мен това момче беше същото, което стоеше пред мен. Може да ви звучи странно, обаче е факт“, каза Йорданова.

По думите на бащата при тези случаи се разчита изключително на сляпата случайност. Тя попада на младеж, при това - по нейните описания - на възраст, на която действително е Съвестин.

„Тя няма как да знае това. И най-вече я впечатляват очите. Той наистина има много характерни очи“, посочи Деянов.

„Надежда винаги имам, че може да се върне ей сега, докато давам интервюто и да ме изненада на вратата. Той излезе да играе, усмихна ми се и това беше последното ни виждане. Защо и да не се върне така?“, каза още бащата на изчезналото дете.

Във френското метро има камери, чиито записи могат да помогнат за издирването на момчето, забелязано от Диана.

Друга важна следа е, че при влизане и излизане във френската метростанция пътниците се регистрират с карти с личните им данни, включително адреса, на който живеят.

Служители на МВР вече са във връзка с полицията във Франция за проверка на информация, че изчезналият Съвестин бил видян в метрото в Лион, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от „Труд“.

8-годишният Съвестин Деянов изчезна безследно на 8 май 1997 г. На 20 февруари т.г. по БНТ бе показан компютърен портрет на Съвестин, правен през 2003 г. в САЩ по метода „възрастова прогресия“. На графиката момчето е на 14 години. В момента би трябвало да е на 22.

На 6 май 1997 г. 8-годишното момченце излиза от дома си в столичния квартал „Люлин“ и оттогава никой не го е виждал.

След изчезването му Тодор Деянов заяви публично, че детето му е било отвлечено, и обвини държавата с всичките й институции, че са бездействали, вместо да издирват похитителите.

В годините до 2009 той подаде в българските съдилища искови молби против президента, вътрешното и правосъдното министерство, прокуратурата и следствието. След 7-годишни процеси успя да осъди магистратите да му платят обезщетение от 700 лева.

На 6 май 2009 г., когато се навършиха 12 години от изчезването на детето, Деянов съобщи, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург дава ход на 6 дела за изчезналия Съвестин.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници