ГЕРБ почна да рови бонусите на тройната коалиция

ГЕРБ почна да рови бонусите на тройната коалиция
В пресата излязоха публикации, че бившият заместник-министър на икономиката Корнелия Нинова е получила бонус от 150 000 лв от участието си в борда на „Булгартабак“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ поиска от Сметната палата доклад за взетите бонуси от заместник-министрите на Тройната коалиция, съобщи председателят на парламентарната група на партията Красимир Велчев.

Причината са публикации в пресата, че по време на мандата на левицата хора като Корнелия Нинова и Димчо Михалевски са взели допълнителни стимули, съответно от 150 000 лв и 100 000 лв, предаде Дарик.

„Корнелия Нинова и Анна Янева като заместник-министри на икономиката са получили поотделно по 150 000 лв. от участието в борда на „Булгартабак“. Димчо Михалевски е получил около 110 000 лв. от фонд ФЛАГ. За да разкрием пълния обем на получените средства от тройната коалиция, сме подали до Сметната полата искане да бъдат разкрити всички средства, които са получили тези заместник-министри“, каза Красимир Велчев.

„Не съм получавала бонуси в размер на 150 000 лв. в „Булгартабак“. Ще си извадя бележка за доходите и ще я представя“, заяви депутатът от „Коалиция за България“ Корнелия Нинова, цитирана от „Фокус“.

Димчо Михалевски пък разбрал от днешната преса за своя бонус от фонд ФЛАГ. „Направих справка с данъчната си декларация. Действително ние сме участвали в управителните органи и не като бонуси, а като участие в управителните органи са вземани. Моята точна сума за четирите години от тези две предприятия е 21 903 лв.“, каза Михалевски пред Дарик.

Скандалите с бонусите за държавни служители се разразиха в началото на седмицата, когато управителят на НЗОК д-р Нели Нешева подаде оставка заради получено допълнително възнаграждение.

На брифинг в петък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев изтъкна, че през 2010 година правителството и ГЕРБ със закон са спрели получаването на допълнителни възнаграждения в бордовете.

„Няма нищо непрозрачно при бонусите на ГЕРБ. Дали в криза, или не в криза, едно министерство изисква начин на управление така, че да накара служителите в администрацията да работят“, посочи Велчев.

Същото мнение изрази преди дни и финансовият министър Симеон Дянков, според когото допълнителното заплащане стимулира хората на държавна работа. Той призова депутатите спешно да приемат Закона за държавния служител, внесен в парламента още през ноември 2011 г.

Депутати от левицата изразиха недоволство, защото въпросите им за раздадените през 2011 г. бонуси във всички министерства останали без отговор. „В сайта на НС има реални отговори само на няколко от министрите“, разказа Димитър Горов от БСП.

Министърът на отбраната Аню Ангелов е дал информация, че не е раздаден нито лев бонуси. В Министерството на външните работи са раздадени 516 472 лв., в МОСВ, МОМН са значително по-малки.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че в МВР не е даден нито лев бонуси. Единственото, което е изразходвано, са 58 000 лв. през цялата година за колективни и и индивидуални награди. „Това е два пъти по-малко от взетите бонуси от Корнелия Нинова през нейния мандат“, коментира Цветанов.

Според Димитър Горов останалите министерства отказват да оповестят тази информация с аргумента, че е лична. „Аз не съм искал лична информация, исках общия размер на бонусите и трите най-големи, без да се споменават иманата на хората, които са ги получили“, контрира той.

#ГЕРБ #Сметната палата #бонус #тройната коалиция #Красимир Велчев #Корнелия Нинова #Димчо Михалевски #Анна Янева #ФЛАГ #Булгартабак #Коалиция за България #НЗОК #Нели Нешева #финансов министър #Симеон Дянков #БСП #НС #Димитър Горов #МОСВ #МОМН #Аню Ангелов #министър на отбраната #Министерството на външните работи #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #вицепремиер #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"