Цветанов: Харасимов е плащал, за да прикрива нарушения

Цветанов: Харасимов е плащал, за да прикрива нарушения
„Работим в начален етап на разследването, надявам се, че ще имаме подробности в по-късен етап”, каза Цветанов пред журналисти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Убитият в петък варненски бизнесмен Йордан Харасимов е имал нарушения в много далечен период от време и е плащал сериозна сума, за да няма съответните последващи действия от чисто административно естество, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Йордан Харасимов е търгувал с риба, рибни продукти и рапани. Фирмата му „Север Експорт“ е базирана във варненския квартал „Аспарухово“.

Според специалисти в бранша той е сред най-крупните играчи на този пазар и със сигурност е най-големият по Северното Черноморие.

Харасимов беше убит, след като колата му беше взривена в движение на оживено кръстовище в крайморския град.

„Работим в начален етап на разследването, надявам се, че ще имаме подробности в по-късен етап“, каза Цветанов пред журналисти в парламента, цитиран от агенция „Фокус“.

„Нека да погледнем хронологията на събитията, които се случваха във всичкия този 23-годишен преход, и да направим една съпоставка - колко са убийствата, колко са отвличанията, с всичко това, което се случи през последните две години и половина“, посочи министърът.

По думите му привеждането в известност на организаторите на организирани престъпни групи не позволява виновните да бъдат задържани веднага, след като е установено тяхното престъпление, защото „трябва да се свърши огромна по обем работа“.

„Трябва да се свърши много оперативна дейност, за да може действително да стигнем до фаза, когато се внасят обвинителни актове на база разследванията, които се правят от полицията и от прокуратурата, за да се стигне до съдебната фаза, която наблюдаваме в българските съдилища“, посочи вицепремиерът.

Действително има прекършване на тежката организирана престъпност, каза Цветанов в отговор на въпрос дали има организирана престъпност в България.

„Самият факт, че в момента текат дела по основни групи, занимаващи се с тежка организирана престъпност – било то с поръчкови убийства, с отвличания, с делото „Октопод“, където всъщност е влиянието и свързването с много структури в държавното управление. Всичко това, което приключваме, и всичко това, което в момента се реализира от съвместните действия на правоохранителната и правораздавателната система, надявам се, че ще има действително резултат“, уточни вътрешният министър.

#Северното Черноморие #организирана престъпност #България #Октопод #престъпни групи #автомобил #взрив #кола #Аспарухово #„Север Експорт“ #министър на вътрешните работи #вицепремиер #Цветан Цветанов #Варна #Йордан Харасимов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »