Фандъкова обвинява държавата за дълговете на „Топлофикация“

Фандъкова обвинява държавата за дълговете на „Топлофикация“
Фандъкова съобщи, че Столичният общински съвет е приел бизнес план за „Топлофикация – София“ в четвъртък, в посока подобряване на работата с клиенти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира ситуацията около дълговете на „Топлофикация“, заявявайки, че Столична община е собственик на дружеството, „но зад цялата регулация на входа и изхода стои държавата“.

„Топлофикация – София“ дължи 555 млн. лева на Българския енергиен холдинг, който преди две седмици е поискал Столична община да изтегли заем, за да погаси дълговете на общинското дружество, посочи Фандъкова.

„Топлофикация“ има задължения към Булгаргаз за доставен природен газ през 2009 г., каза още тя.

„БЕХ предлага няколко варианта – Общината да изтегли заем, за да покрие дълговете, или създаването на инвестиционно дружество, което да приватизира „Топлофикация“, отбеляза Йорданка Фандъкова.

Тя съобщи, че Столичният общински съвет е приел бизнес план за „Топлофикация – София“ в четвъртък, в посока подобряване на работата с клиенти.

Лихвите върху прогнозни сметки ще отпаднат, а програмите за лоялни клиенти, от които много хора се възползват, също работят, подчерта Фандъкова.

Според нея инвестициите в „Топлофикация“ са особено важни, „за да може дружеството да си поеме дъх, да може да си плаща старите задължения и да не трупа нови“.

Фандъкова обобщи, че според плана са предвидени инвестиции за две нови когенерационни инсталации, модернизацията на четири съществуващи и подмяната на 37 км силно амортизирана мрежа.

Изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов отбеляза, че за поредна година, откакто е общинска, „Топлофикация – София“ излиза с положителен резултат, което „не се е случвало в последните 18 години“.

Той увери, че в този план не се предвижда поскъпване на топлинната енергия за софиянци.

#Топлофикация - София #Йорданка Фандъкова #задължения #Български енергиен холдинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »