Плевнелиев настоя за „типови“ договори за язовирите

Плевнелиев настоя за „типови“ договори за язовирите
Според Плевнелиев държавата трябва да обяви всички язовири за съоръжения първа категория чрез промени в Закона за устройството на територията. Снимка: КРОСС
A A+ A++ A

Всички язовири в страната да се управляват по „типови“ договори, изготвени от Министерството на околната среда и водите, предложи президентът Росен Плевнелиев.

Според държавния глава трябва да се изясни собствеността на язовирите, кой е оператор и кой е концесионер, за да се подготви планираният регистър на язовирите, да е ясно кой носи отговорността за тях и договорите за стопанисване да се сключват между собственик, оператор и концесионер, предаде БГНЕС.

Според решението на кабинета операторите ще бъдат само два – „Язовири и каскади“ за големите съоръжения и „Напоителни системи“ за по-малките и микроязовирите.

„Един малък язовир може да е общинска собственост, да се оперира от „Напоителни системи“, а дружеството може да го даде на концесия“, даде пример Плевнелиев.

В петък Росен Плевнелиев се срещна с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, който ръководи Кризисния щаб по овладяване на ситуацията след бедствията в Хасковско и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

В началото на февруари стената на язовир „Иваново“ се скъса и харманлийското село Бисер беше потопено под вода. 10 души загинаха при бедствието. След спора за собствеността на „Иваново“ се оказа, че отговорността за повечето язовири в България е неясна. Последваща проверка пък установи, че над 200 язовира се нуждаят от ремонт, а 12 са потенциално опасни, припомня „Медиапул“.

Плевнелиев, който беше министър на регионалното развитие и благоустройството, заяви още, че държавата трябва да обяви всички язовири за съоръжения първа категория чрез промени в Закона за устройството на територията. По този начин ДНСК ще получи правомощия да проверява строителството и ремонтите на всяко водно съоръжение в България.

По време на срещата с министър Цветанов Росен Плевнелиев подчерта, че реформата на водния сектор е спешна. „Водната реформа е важна предпоставка за договарянето между България и Европа в следващите оперативни програми за периода 2014-2020 г.“, отбеляза президентът.

Цветан Цветанов обеща реформата да бъде приета от парламента до края на тази пленарна сесия на парламента през май.

Водната стратегия на България се подготвя от години и беше обявена като един от приоритетите на управлението на ГЕРБ.

Министър Цветанов съобщи, че дигата на река Марица, която се скъса край Свиленград, вече е укрепена и усилията са концентрирани върху съоръженията край Любимец и Харманли в очакване на увеличените водни обеми от предстоящото снеготопене.

„Във вторник междуведомствената работна група взе решение да бъдат отпуснати около 14 милиона лева за ликвидирането на последствията от бедствията“, обясни вицепремиерът Цветан Цветанов. Той допълни, че в рамките на 10-15 дни предстои ново заседание за щетите от бедствията по Черноморието.

Цветанов обобщи, че пострадалите са получили дарение от 1 милион лева от ГЕРБ и около 700 000 лева от дарителската кампания на БЧК. По думите му фирми от строителния бизнес ще се включат безвъзмездно във възстановителните работи.

„Искам да благодаря на всички български граждани, които помогнаха в тези тежки моменти на хората от село Бисер и от региона, благодарност за всички дарители. Гордея се, че съм президент на народ, който в тежък момент е солидарен и помага“, каза президентът Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #язовир #президент #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Иваново #Министерството на околната среда и водите #Язовири и каскади #Напоителни системи #Хасковско #МС #вицепремиер #министър на регионалното развитие и благоустройството #България #Закона за устройството на територията #ДНСК #ГЕРБ #река Марица #Любимец #Харманли #Свиленград #Черноморието #БЧК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници