Кой е новият викарен епископ на патриарх Неофит

Кой е новият викарен епископ на патриарх Неофит
Новият стар софийски викарий е епископ Григорий. Снимка: от "Фейсбук"
A A+ A++ A

Новият стар софийски викарий е роден през 1970 г. в Ботевград, израства в с. Врачеш. Завършва природо-математическата гимназия в родния си град, а после учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария, съобщава dveri.bg.

През 1996 г., вече като студент в Богословския факултет на Атинския университет, е постриган за монах от митрополит Натанаил в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“. На рождения ден на покойния патриарх Максим, 29 октомври 2010 г., беше ръкоположен за епископ в Троянския манастир, като продължи служението си покрай мастития български първойерарх, но вече като негов втори викарий заедно с тогавашния Знеполски епископ Йоан.

След освобождаването на Деволския епископ Теодосий от игуменството на Троянската обител, на негово място беше пратен епископ Григорий, който пое манастира на 7 февруари 2011 г. и повече от три години много успешно продължи спряното при епископ Теодосий възстановяване на Троянския манастир. Сега Браницкият епископ отново става викарий на патриарха, за втори път в кариерата си.

#Григорий #семинария #патриарх #епископ #манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"