Арестуваха 9-има за разпространяване на порно с деца

Арестуваха 9-има за разпространяване на порно с деца
Действията са част от международна акция срещу разпространението в интернет на видеоматериали, в които деца от 2 до 11 години участват в порнографски сцени. Снимка: МВР, Архив
A A+ A++ A

Деветима мъже са задържани при международна операция срещу разпространяването на видеоматериали със сексуално насилие над деца, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Служители на ГДБОП проведоха операция за неутрализиране на мрежа от разпространители на видеофайлове с кадри на сексуално насилие с деца.

При претърсването в градовете Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Пловдив, Плевен, Русе, Стара Загора, Сливен и София са иззети компютри, флашпамети, дискове и над 100 гигабайта сцени на детско порно.

Действията са част от международна акция срещу разпространението в интернет на видеоматериали, в които деца от 2 до 11 години участват в порнографски сцени.

Сигналът е подаден от Интерпол – Баден-Вюртемберг. Според информацията в децентрализирана система са били установени и засечени IP адреси от адресното пространство на общо 95 държави от целия свят, в това число и от България. 14 от IP адресите са в България.

През тях във виртуалното пространство са споделяни и разпространявани порнографски видеофайлове със сексуално насилие и извращения с малки деца на видима възраст от 2 до 11 години.

Антимафиотите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ и колегите им от регионалните структури на ГДБОП в Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Пловдив, Плевен, Русе, Стара Загора, Сливен и София извършили обиски, претърсвания и изземвания на 14 адреса в страната.

Образувани са 11 досъдебни производства. При операцията са иззети 14 компютърни конфигурации, лаптоп; 19 външни харддиска, 4 флаш памети, 2 рутера, 562 оптични носителя.

При първоначалния оглед на иззетите  компютри са открити над 100 гигабайта  детска порнография.

С полицейска мярка „задържане под стража“ за 24 часа са деветима мъже на възраст от 25 до 45 години.

На задържаните предстои да бъдат повдигнати обвинения за разпространение на порнографски материали в Интернет, за създаването на които са използвани деца – престъпление по чл. 159, ал. 4 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 6 години.

#МВР #ГДБОП #Бургас #Варна #Габрово #Добрич #Пловдив #Плевен #Русе #Стара Загора #Сливен #София #деца #Баден-Вюртемберг #Интерпол #България #детска порнография #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"