Берлускони се огъна - ще подаде оставка

Берлускони се огъна - ще подаде оставка
Берлускони предрича провеждането на предсрочни избори в Италия в началото на февруари. Снимка: newsmaker.bg
A A+ A++ A

Италианският премиер Силвио Берлускони ще подаде оставка, след като бъдат приети реформите, целящи успокояване в еврозоната.

Под натиска на парламентарния бунт срещу него и напрежението на финансовите пазари Берлускони се огъна и заяви, че ще подаде оставка, съобщи АФП.

Решението на министър-председателя на Италия  да се оттегли дойде часове след като при гласуването на бюджета изгуби досегашното си мнозинство в парламента.

Във вторник законопроектът беше подкрепен от 308 депутати в 630-местния парламент. Проектът беше приет благодарение на това, че опозицията се въздържа по време на гласуването.

В сряда пред „Ройтерс“ Берлускони заяви, че очаква в Италия да се проведат предсрочни избори в началото на февруари и добави, че той няма да се кандидатира за изборен пост.

„Ще се оттегля веднага щом мине законът за бюджета и понеже вярвам, че е невъзможно в парламента да се сглоби друго мнозинство, смятам, че изборите ще са в началото на февруари и аз няма да съм кандидат на тях“, уточни той пред в. „Стампа“.

Според Берлускони за поста министър-председател ще се кандидатира  един от лидерите на управляващата сега партия и бивш министър на правосъдието Анджелино Алфано.

През последните дни се публикуваха множество спекулации за това дали италианският премиер ще подаде оставка или не.

В понеделник приближени до Берлускони журналисти публикуваха информация, че италианският премиер ще подаде оставка до края на деня.

Той обаче отрече тези твърдения, като ги нарече „неоснователни“.

Новината, че италианският министър-председател ще се откаже от поста си, предизвика ръст на фондовите борси, но неговото опровержение веднага доведе до спад на пазарите.

Тази реакция на пазарите е доказателство до каква степен инвеститорите свързват политическото бъдеще на Берлускони със способността на Италия да се справи с дълговата криза, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Италия е под натиск, след като държавният й дълг достигна критичните 120% от БВП и вече е вторият най-висок в Европа.

Отразявайки нестабилността в страната, доходността по държавните облигации на Италия скочи с над 6.6%, което е и най-високият ръст от 1997 г. насам. Това започна да поражда съмнения за дългосрочната й способност да се справи с държавния си дълг.

Италия е третата по големина икономика в еврозоната, докато Гърция дава едва 2.0% от БВП на 17-те държави с единна валута.

Ако Италия изпадне в криза, подобна на гръцката, последиците за еврозоната биха били изключително тежки.

#Силвио Берлускони #Италия #еврозоната #министър-председател на Италия #финансови пазари #Парламент #мнозинство #оставка #бюджет #предсрочни избори #Анджелино Алфано #държавен дълг #БВП #криза #държавни облигации #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"