ЕК: „Южен поток“ не е приоритет за ЕС – мислим за газ от Азербайджан

ЕК: „Южен поток“ не е приоритет за ЕС – мислим за газ от Азербайджан
„Има хора в България, не от ЕНП, които са агенти на Русия“, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че Eвропа не дава политически приоритет на проекта „Южен поток“, както е настоявала Русия, тъй като „проектът може да е различен, но доставчикът е същият в лицето на „Газпром“.

Барозу посочи, че отказвайки политически приоритет за „Южен поток“, Европа може да даде приоритет на проект за газ от Азербайджан, през Италия, „но ако Азербайджан устои на руския натиск“.

Председателят на ЕК препоръча „България да бъде много предпазлива, например при реализирането на газовите връзки с Русия, за сметка на други връзки, които могат да осигурят диверсификация на българската енергетика“.

„Затова от огромно значение беше историческото решение за приемане на България и Румъния в Европейския съюз, защото, ако те не бяха в съюза, сега, освен проблеми с Украйна, щяхме да имаме проблем и с България и Румъния, където Русия щеше да е влязла, за да разшири влиянието си“, отбеляза Барозу.

„Има хора в България, не от ЕНП, които са агенти на Русия. По този начин имаме реалната възможност ЕНП да гарантира стабилност и сигурност в България и Румъния, и в целия регион“, каза още Барозу.

#Южен поток #България #Европейски съюз #Русия #Азербайджан #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници