Нов скандал в Църквата: Наказват свещеника, осветил дома на Ванга

Нов скандал в Църквата: Наказват свещеника, осветил дома на Ванга
Отец Кочев благослови гостите при освещаване къщата на Ванга на Благовещение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нов скандал се завихря в Българската православна църква. Свещеник Ангел Кочев от Петрич е заплашен да получи най-жестокото наказание - лишаване от духовен сан, заради това, че на Благовещение е осветил ремонтираната къща на пророчицата Ванга в местността Рупите. Ако това се случи, петричкият свещеник ще бъде вторият аргосан след йеромонах Кирил от Троянския манастир, съобщи ТВ7.

Духовници от епархията подкрепиха ритуала, но седмица по-късно върху отеца се стовари гневът на митрополит Серафим. Той заяви, че е нарушена забраната на Рупите да се извършват църковни ритуали. По думите му, преди да бъде определено наказание, ще се разговаря с отец Ангел Кочев и към момента няма предприети действия към него.

„Това е едно явление, което е чуждо на духа, на православното християнство, въобще на нашата вяра. Това е явление, което принадлежи към окултизма и заниманието с тези неща или търсенето на връзка с такива хора, търсенето на помощ от такива хора, винаги църквата е предупреждавала, че това са опасни неща“, допълни митрополитът за дарбата на баба Ванга.

Храмът „Света Петка Българска“ край Рупите и до днес предизвиква полемика сред духовенството у нас заради иконописите, които не отговаряли на църковните образци.

Според свещеника от Петрич църквата не бива да налага забрана във вярата и убеждението му, че служи на Бога, го кара да се чувства спокоен. „Години наред ние служим литургия на всички празници, както в петък, събота, неделя, освен това се кръщава, венчава. Не се притеснявам, така както служим в този храм, така служим и във всички храмове в България и околията“, допълни отец Кочев.

#Ванга #Благовещение #Петрич #Рупите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »