Спряха изграждането на рудник край Панагюрище заради екологичната оценка

Спряха изграждането на рудник край Панагюрище заради екологичната оценка
Снимка: „Марица“
A A+ A++ A

Министерство на околната среда и водите спря изграждането на нов рудник край Панагюрище на „Асарел-Медет“ АД. Причината са пропуските в екологичния доклад. Според становищата, внесени в министерството от природозащитници, той е повърхностен, без анализи и екологични мотиви за направените оценки, съобщава „Марица“.

Проектът е върнат на възложителя за допълнителни проучвания и анализи в защитена зона „Средна гора“, които ще продължат една година.

В края на миналата година в Панагюрище бе проведено обществено обсъждане на Доклада относно добива и първичната преработка на металните полезни изкопаеми в участък „Лиса могила“, намиращ се в близост до основния рудник на „Асарел-Медет“.

Най-голямото притеснение на природозащитниците е свързано със замърсяването от окисните отвали. Освен това според тях с реализацията на новия участък „Лиса могила“ е напълно възможно да бъде сериозно засегната историческата местност Оборище. Въпреки това кметовете на най-близките села Оборище, Бъта, Баня и Попинци, както и кметът на Панагюрище инж. Никола Белишки дадоха одобрението си за предстоящото разширение на „Асарел-Медет“. Причината е, че в проекта ще бъдат инвестирани близо 15 млн. лв. и се очаква чрез него да бъдат разкрити 40 нови работни места.

#Панагюрище #рудник #Оборище #Баня

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »