Служители на МВР – Велико Търново са виновни за Лясковец

Служители на МВР – Велико Търново са виновни за Лясковец
Йовчев подчерта, че са пренебрегнати сериозни сигнали за поведението на Петков, за да се стигне до 2012 г., когато е била извършена операция на СОБТ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Необходимостта от провеждане на операция в Лясковец е била налице и е било необходимо наистина да се действа незабавно, тъй като е съществувал реален риск Петко Петков да използва притежаваното оръжие срещу български граждани, включително срещу деца, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, който представи резултатите от проверката по случая в Лясковец, предаде БГНЕС.

„Не е било възможно изчакване повече, тъй като рискът е бил сериозен наистина. Всички действия, предприети по планиране и провеждане на операцията, са законни, това е абсолютно категорично“, коментира Йовчев.

Министърът уточни, че категорично може да каже, че след изтичане на разрешението за носене на оръжие на Петков не са били предприети всички действия за изземане на оръжие, има подценяване на риска по повод един човек, за когото вече е имало сигнали, че може би е неустойчив психически. Той подчерта, че са пренебрегнати сериозни сигнали за поведението на Петков, за да се стигне до 2012 г., когато е била извършена операция на СОБТ.

„На място тогава са изпратени служители на СОБТ. Тогавашният главен секретар Калин Георгиев е указал да бъдат използвани методи и форми, за да може да се изземе това оръжие и да се реши този проблем. Да отбележим, че планирането на операцията през 2012 също е законосъобразно, няма нарушения тогава. Резолюцията на тогавашния главен секретар е правилна и адекватна. В резултат обаче на тези указания на Калин Георгиев не е произтекло нищо, не са били предприети необходимите действия, няма отворени оперативни дела, няма ползвани оперативни средства, единствено е изпратен районният инспектор, което е несериозно. Смятаме, че както тогавашният директор на ОДМВР не е изпълнил своите задължения, така и сегашният не са изпълнили действията на тогавашния главен секретар Калин Георгиев“, категоричен е Йовчев.

#Цветлин Йовчев #Йовчев #Лясковец #Калин Георгиев #Велико Търново #Петков #Петко Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »