Напрежението в Украйна отново ескалира

Напрежението в Украйна отново ескалира
Проруски демонстранти окупират местната администрация в Харков. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Напрежението в Украйна отново ескалира. Проруските активисти, които в неделя (6 април) превзеха с щурм сградата на областната администрация в Харков, заявиха, че ще останат там, докато на власт не се завърне сваленият президент Виктор Янукович.

В Източна Украйна се стигна до сблъсъци с полицията, след като демонстрантите издигнаха руски знамена и поискаха референдум за независимост от Украйна, предава Нова телевизия.

Близо до областната администрация беше издигнат палатков лагер. Демонстрантите заявиха, че очакват подкрепления от Донецк и Луганск.

В самия Донецк ситуацията също е напрегната. Там активисти също превзеха сградата на местната администрация. Те заявиха, че в понеделник ще разпуснат Областния съвет.

В Луганск полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне група демонстранти, които се опитаха да нахлуят в сградата на силите за сигурност. Двама души са ранени. В Харков няколкостотин души преминаха полицейския кордон и също окупираха правителствени сгради. Служителите на реда отказаха да използват сила срещу тях и се оттеглиха, съобщават кореспонденти.

Председателят на Върховната Рада и изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов отмени работната си визита в Литва и свика спешно заседание на ръководителите на силовите ведомства.

#Украйна #Донецк #Александър Турчинов #Луганск #Виктор Янукович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници