Великденското агнешко – от 12 лeва
На този Великден ще купуваме агнешкото от 12 лв. нагоре. Такава е цената в повечето вериги, предаде btvnews.bg.
Цената на живо тегло е 4 - 6 лв. за килограм. В магазините започва от 12 лв. Оскъпяването е в пъти. Проблемът е, че в София, Варна, Пловдив и други големи градове, агнешкото във фермите е било капарирано месеци по-рано от големи прекупвачи, магазини, дори от приятели на фермерите. Сега на практика агнета за продан почти няма.
По традиция, великденското агне трябва да е около 20 килограма и да е така нареченото млечно агне - натрупало тегло преди всичко от майчиното мляко.
По пътя от кошарата до витрината, агнешкото минава през няколко ръце и разбира се, всеки си слага печалбата. Така стигаме до цени от 13,50 лв. за агнешка плешка 15,50 лв. за агнешки бут.
На витрината пише "Произход България" и според търговци от 13 до 15 лв. е справедливата цена за българско агнешко месо в магазина.
Още по темата:
- » Военни унищожиха корозирала авиобомба в София
- » Промени в центъра на София, стартират подобрения на ключови булеварди
- » Пускат модерни нископодови трамваи по линия 6 до Надежда, Връбница и Обеля