52 000 в подписка срещу шистовия газ

52 000 в подписка срещу шистовия газ
Картинка, разпространена в онлайн пространството от противниците на проучването и добива на шистов газ в България. Снимка: bulgaria.indymedia.org
A A+ A++ A

Протестиращите срещу метода фракинг за проучване и добив на шистов газ внасят днес подписка в Народното събрание, в която 52 000 български граждани от над 350 населени места се обявяват срещу технологията.

Преди внасянето на подписката, която те желаят лично да предадат на председателя на парламента Цецка Цачева, те разположиха протестните си лозунги и събраха около призивите си софиянци в градинката до НС откъм СУ „Св. Климент Охридски“, предаде БГНЕС.

Те настояват за мораториум на технологията хидрофракинг, прекратяване на договорите за проучване и добив на шистов газ у нас с когото и да е, законова забрана на технологията на територията на България.

Организатор на протестите и подписката е Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване.

„Подписката има за цел актуализация на Закона за подземните богатства с цел осъвременяване на мерките за защита на природата и човешкото здраве в съответствие с новите сондажни и проучвателни технологии, както и приемане и законова забрана за нагнетяване на въглероден диоксид във всякакъв вид под земята“, заяви главният координатор на Инициативния комитет Ангел Славчев.

Протестиращите напомниха за обещанието на Цецка Цачева да включи представители на инициативата срещу вредния метод в работните групи или комисии, които ще се занимават с актуализирането на Закона за подземните богатства.

#България #Ангел Славчев #България #подписка #протест #НС #СУ „Св. Климент Охридски“ #фракинг #Цецка Цачева #Народното събрание #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"