Подуправител углавява временно Здравната каса

Подуправител углавява временно Здравната каса
Марияна Василева ще ръководи временно НЗОК. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов свиква извънредно събрание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от здравното министерство.

На заседанието ще бъде даден мандат на подуправителя на касата Марияна Василева да ръководи институцията до избирането на нов управител.

Василева също беше намесена в скандала с бонусите, тъй като тя е получила допълнителни средства в размер на над 15 000 лева, припомня Дарик.

Нейният бонус е дори по-голям от този на вече бившата шефка на НЗОК Нели Нешева, която е взела малко над 12 000 лева.

В Закона за здравното осигуряване е записано, че при преждевременно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК, Надзорният съвет възлага на подуправителя да ръководи институцията до избирането на нов управител от парламента.

Това трябва да стане до 30 дни от прекратяване на договора на управителя, уточняват от здравното министерство.

Народните представители със 116 гласа „за“ освободиха предсрочно д-р Нели Нешева като управител на НЗОК на 22 февруари. „Против“ гласуваха трима депутати, а 8 бяха „въздържали се“.

Нели Нешева подаде оставка, след като беше обвинена от депутата от СДС Димо Гяуров, че през 2011 година е получила 30 000 лева допълнително възнаграждение.

Самата Нешева призна, че е получила 12 500 лева, които впоследствие дари на Сдружение „Деца и юноши“.

В мотивите си д-р Нешева посочи, че напуска по собствено желание директорския пост на Касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

#НЗОК #Националната здравноосигурителна каса #подуправител #Нели Нешева #Народното събрание #бонус #Стефан Константинов #министър на здравеопазването #СДС #депутат #Димо Гяуров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"