Превърнаха уникалния резерват „Яйлата“ край Камен бряг в кич

Превърнаха уникалния резерват „Яйлата“ край Камен бряг в кич
Снимка: www.visit.bg
A A+ A++ A

Реставрация на националния археологически резерват край Камен бряг „Яйлата“ превърна уникалното място в кич, съобщава Webcafe.

„Яйлата“ е приморска тераса с площ 300 декара, отделена от морето от скални масиви с височина 50-60 метра. Там е открит пещерен „град“ от 101 „жилища“, датирани към 5 хилядолетие пр.н.е. В северната му част се е запазила ранновизантийска крепост от края на 5. век, с частично съхранени 4 кули и порта. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс.

От 23 октомври 2013 г. в резервата се изпълнява европейски проект за 2.2 милиона лева на общината в Каварна с неподозрителното заглавие „Яйлата - античната врата на Добруджа“. Традиционната първа копка на кмета Цонко Цонев бе съпроводена с малоброен протест под надслов „Яйлата не е Дисниленд“. А той обеща скромно, че няма да има PVC дограма, тенекия и кич.

Художникът Владо Руменов посещава Камен бряг и остава шокиран от превръщането на покривна гробна плоча от некропола на „Яйлата“ в указателна табела. Едната страна на този артефакт с дължина над 2 метра е изцяло бетонирана, без никъде да пише и дума за какво е служил и откога датира.

„Предстои издигане на 6 метра височина на стените на византийската казарма, което противоречи на всички съвременни реставрационни и консервационни практики, предвиждащи минимална намеса“, казва Руменов.

Църквата „Св. Св. Константин и Елена“ открива опакована с груба метална конструкция, а скалните фуги - запълнени с контрастно отличаващи се от цвета на скалата лепила.

„Това е съчетание на архитектурна композиция и уникална екосистема, където дори едно кокиче не може да се засади без разрешение“, казва той. И допълва, че в този пореден случай на кичозен пазарлък не е приключило и задължителното археологическо проучване.

Става дума не просто за реставрация и укрепване на руините от старата византийска казарма, а за надграждане на стените й от 3 на 6 метра височина и кулите с червена ламарина, „увенчани с метален шпил“, които бяха отпаднали в първоначалния вариант. Все пак в наименованието на проекта четем магическата дума „атракция“.

#Яйлата #Камен бряг #Каварна #Цонко Цонев #Цонев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"