Кофи Анан фаворит за специален пратеник на ООН в Сирия

Кофи Анан фаворит за специален пратеник на ООН в Сирия
Ганаецът Кофи Анан и бившият финландски президент Марти Ахтисаари са двете най-често цитирани от дипломати на ООН личности за заемане на поста. Снимка: The Telegraph
A A+ A++ A

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан е фаворит за поста специален пратеник на ООН за Сирия, съобщиха дипломати.

Ганаецът Кофи Анан и бившият финландски президент Марти Ахтисаари са двете най-често цитирани от дипломати на ООН личности за заемане на поста, предаде АФП.

Представители на ООН съобщиха, че настоящият генерален секретар Бан Ки Мун трябва да говори тази вечер с Анан. Бан е в Лондон за конференцията за Сомалия.

Днес няма да има официално съобщение, уточниха източниците. Бан е обсъдил въпроса вчера на среща с генералния секретар на Арабската лига Набил ал-Араби.

Телевизия Си Ен Ен съобщи, че Кофи Анан ще бъде назначен за специален пратеник на ООН за Сирия, позовавайки се на „високопоставен източник“ от световната организация.

В резолюция, приета миналата седмица, Общото събрание на ООН поиска от Дамаск да прекрати жестоките репресии срещу цивилното население и да назначи пратеник на ООН.

Русия и Китай гласуваха против, след като наложиха вето на две резолюции на Съвета за сигурност за Сирия.

#Кофи Анан #Марти Ахтисаари #ООН #Сирия #генерален секретар на ООН #Бан Ки Мун #Лондон #Сомалия #Набил ал-Араби #Арабската лига #Дамаск #Русия #Китай #резолюция #Съвета за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"