ЕС отложи среща с Турция заради социалните мрежи

ЕС отложи среща с Турция заради социалните мрежи
Турският премиер Ердоган Ердоган отправи критики към решението на Конституционния съд, който постанови, че забраната на “Туитър” нарушава права. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Срещата между Турция и представители на Европейския съюз бе отложена поради опасения на блока, че тя би напрегнала отношенията, заради критики от европейската страна във връзка със забраната на социалните мрежи от правителствтото на Реджеп Ердоган.

“Отношенията между Анкара и Брюксел са обтегнати, но могат да се влошат, ако планираната среща се състои”, заяви пред турския в. „Хюриет“ високопоставен представител на ЕС.

Срещата на комисиите по присъединяване от Турция и ЕС бе насрочена за следващата седмица.

“В подобна ситуация отношенията са по-напрегнати заради забраната на Туитър и YouTube. Ние не искаме да има такава среща. Ще има твърде много критики към Турция. Хората, които не искат тази среща да се състои могат да бъдат разделени на два лагера. Едните не искат среща, защото не са положително настроени към Турция, а другите не искат въобще да продължават разговорите с Турция”, посочва дипломатът, предава БГНЕС.

Турски дипломатически източници, пожелали анонимност, отбелязват, че Турция и ЕС са били на път да подпишат принципно споразумение за провеждане на заседание на Съвета за асоцииране на Турция в съюза през юни.

Турският премиер Ердоган Ердоган отправи критики към решението на Конституционния съд, който постанови, че забраната на “Туитър” нарушава права.

“Разбира се, че сме обвързани с решението на Конституционния съд, но аз не трябва да го уважавам. Аз не уважавам това решение”, заяви Ердоган ден преди забраната за социалната медия да бъде премахната.

#Европейски съюз #Турция #среща #присъединяване #забрана #социални мрежи #Туитър #YouTube

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »