Гръцкият парламент спешно одобри замяната на дълга

Гръцкият парламент спешно одобри замяната на дълга
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият парламент прие спешно законопроект, който определя условията, позволяващи да се пристъпи към опрощаването на 107 милиарда евро от дълга, държан от частните кредитори на страната.

Законът, приет с мнозинство от присъстващите в залата депутати, ще позволи започването на операция по преструктурирането на гръцкия дълг, съобщи парламентарен източник, цитиран от АФП и БГНЕС.

Тя е безпрецедентна в историята на финансите и целта й е намаляването на държавния дълг до 120% от БВП до 2020 г. спрямо над 160% в момента.

Изходът от гласуването не предизвикваше никакви съмнения заради голямото мнозинство на депутатите от двете партии от правителствената коалиция, социалистите от ПАСОК и консерваторите от „Нова демокрация“ - 193 депутати от общо 300. Комунистическата партия, радикалната левица и крайнодясната партия гласуваха против законопроекта.

В шестчесовите дебати, предшестващи гласуването, финансовият министър Евангелос Венизелос призова „да покажем единство, последователност и сплотеност“, единствения начин за „възвръщане на нашата гордост и доверието на пазарите“.

Законопроектът включва условията на споразумението PSI (от английския акроним Private sector involvement), което беше договорено след маратонска среща в нощта на понеделник срещу вторник в Брюксел на държавите – членки на еврозоната.

Целта на операцията е опрощаването на 107 милиарда евро, или 50% от дълга към частните кредитори на страната (банки, застрахователни компании и инвестиционни фондове). Официалното начало на предложението за обмен трябва да бъде поставено още утре „за да се спазят кратките срокове и падежът на облигациите през март“, заяви снощи Венизелос.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »