Вигенин: Членството в НАТО е стратегически избор

Вигенин: Членството в НАТО е стратегически избор
Президентът Росен Плевнелиев откри двудневната международна конференция "Бъдещето на НАТО". На снимката: Кристиан Вигенин, Росен Плевнелиев, Соломон Паси. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приемането на България за пълноправен член на Северноатлантическия съюз през 2004 г. бе ключов момент от демократичния преход на страната и повод за национална гордост и самочувствие. През изминалите десет години България се доказа като надежден съюзник и се утвърди като активен участник в политическия диалог и операциите на Алианса, заяви министър Кристиан Вигенин в изказването си при откриването на двудневната международна конференция „Бъдещето на НАТО”, посветена на 10-годишинина от присъединяването на страната ни към Организацията на Северноатлантическия договор.

„Членството бе стратегически избор, отговорил на предизвикателствата на времето, на комплексната геополитическа обстановка на Балканите и на разбирането, че никоя страна не е в състояние да се справи сама с ескалиращите рискове, посочи още външният министър. Отбелязвайки 10-та годишнина от членството, страната ни продължава да е ангажирана с политическия и оперативен дневен ред на Алианса“, подчерта Вигенин.

В изказването си министър Вигенин отбеляза, че днес НАТО е изправено пред различни рискове и заплахи, които изискват нов и адекватен подход, а справянето с новите предизвикателства пред сигурността трудно може да бъде обезпечено единствено с национални средства, което налага създаването на общ, съюзнически подход и постигане на съгласие относно ролята на Алианса в тази област.

#България #НАТО #Кристиан Вигенин #Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници