И България подкрепи Сърбия за кандидат-член на ЕС

И България подкрепи Сърбия за кандидат-член на ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

И България се обяви за даване на официален статут на кандидат-член на ЕС на Сърбия, след като по-рано в четвъртък това направиха Франция, Италия и Австрия.

Подкрепата бе изразена по повод предстоящото заседание на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Външни отношения“ на ЕС следващата седмица от българския външен министър Николай Младенов.

„България подкрепя Сърбия да получи статут на страна – кандидат за членство в ЕС. Това ще постави началото на нов, ключов етап от интеграцията на Сърбия в европейските структури, който ще има своето важно значение и за приобщаването към ЕС на целия регион на Западните Балкани. Това е и най добрата гаранция за правата на нашите сънародници в тази страна.  Напредъкът на Сърбия ще потвърди перспективата за всички страни от региона, които желаят да се присъединят към ЕС“, заяви Младенов, цитиран от МВнР.

„Сръбското правителство осъществи трудни реформи и постигна реален напредък в  изпълнението на критериите за членството и на изискванията на Процеса за стабилизация и асоцииране. В съответствие с условията, поставени със заключенията на Декемврийския Европейски съвет, отбелязваме и постигнатия съществен напредък в диалога с Прищина, който се провежда с посредничеството на ЕС“, каза още първият дипломат на България.

„В този важен за Сърбия момент всички трябва да подпомогнем запазването и засилването на динамиката на реформите. България призовава всички наши партньори в ЕС да подкрепят предоставянето на статут на страна – кандидат на Сърбия“, допълни Младенов.

#Франция #Австрия #Италия #Катрин Аштън #Сърбия #Борис Тадич #Косово #Хашим Тачи #Брюксел #ЕС #Съвет на ЕС #кандидат за членство #МВнР #Николай Младенов #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"