МФ: България пета в ЕС по прогнозен растеж според Брюксел

МФ: България пета в ЕС по прогнозен растеж според Брюксел
Въпреки понижения растеж от ведомството на Симеон Дянков отбелязват, че България е на пето място по икономически ръст в ЕС за 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки занижената прогноза Европейската комисия поставя България на пето място по темп на икономически ръст през 2012 година, коментира българското Министерство на финансите.

Цифрата за икономическия растеж на България беше драстично занижена в междинната прогноза на Комисията, оповестена по-рано в четвъртък на пресконференция в Брюксел.

Докато през ноември 2011 г. очакванията на ЕК бяха през 2012 г. БВП на България да нарасне с 2,3%, а през 2013 г. - с 3%, в настоящия доклад се отбелязва цифра от 1,4%.

България не се очаква да изпадне в рецесия през 2012 година. Очаква се ръстът на БВП да остане нисък през първата половина на годината, но постепенно да се увеличава заедно с повишаващата се икономическа активност в ЕС, обобщават от Министерството на финансите.

„Припомняме, че „Бюджет 2012“ е направен консервативно, със заложен 1% ръст на БВП. Според документа на ЕК икономическият ръст в девет държави от ЕС ще е отрицателен, нулев в една и положителен в 17, сред които и България“, подчертават от финансовото ведомство.

Стабилността на банковия сектор, публичните финанси, постепенното възстановяване на вътрешното потребление и стабилизирането на трудовия пазар са останалите показатели, по които България получава положителна оценка в доклада на ЕК, допълват от МФ.

#МФ #Министерство на финансите #ЕК #бюджет 2012 #прогноза #прогнози #България #растеж #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"