България – Маргините: 0:3 краен резултат

България – Маргините: 0:3 краен резултат
Държавата загуби окончателно делото за поръчката на три убийства срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. Снимка: "Монитор"
A A+ A++ A

Държавата загуби окончателно делото за поръчката на три убийства срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините.

Върховния касационен съд (ВКС) напълно потвърди присъдата на апелативния съд, като призна  бившите лидери в някогашната силова структура СИК за невинни, предаде bTV.

Решението на ВКС не е изненадващо, тъй като братята бяха оправдани последователно от два авторитетни състава на градския и апелативния съд.

Процесът за поръчката на екзекуциите на Любен Гоцев и покойните вече Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора стартира по време на Тройната коалиция, докато вътрешен министър беше Румен Петков, и бе сочен от страната ни пред Брюксел като пример в борбата с организираната престъпност.

Делото продължи над 5 години, като през цялото време то бе наблюдавано от Европейската комисия и бе пример за „дело с голяма обществена значимост“.

Признати за виновни останаха само „дребните риби“ в процеса - Бисер Илиев, Веселин Тошев, Иво Карагеоргиев и Стефан Рангелов, подчертава „Медиапул“.

Те ще трябва да излежат съответно 2 години и 10 месеца, 3 години и 6 месеца, 4 и 5 години затвор. Тримата бяха признати за виновни за сформирането на организирана престъпна група за мокри поръчки и че са се снабдили с оръжие, боеприпаси и лек автомобил, а целта им е била да убият Гоцев и Дамянов.

По време на целия процес вината на Маргините не бе доказана по никакъв начин. Още в началото на делото на първа инстанция стана ясно, че аргументите в полза на прокуратурата издишат сериозно заради липсата на качествени доказателства.

Единственият коз на обвинението бяха показанията на Велин Добрев, който от списъка със заподозрени извършители на покушенията се превърна в свидетел.

От решението на върховните магистрати лъха сериозна критика към работата на прокуратурата по делото.

„Вината на подсъдимите Красимир и Николай Маринови не може да се приеме като доказана само въз основа на показания, основани на предположения, на получена информация от слухове, на обстоятелството, че някой с някого се познава, че е пътувал чрез туристическа агенция и е пребивавал с определени лица в един хотел, че копие от документ за самоличност на близък на едните подсъдими се е намирал в друг от подсъдимите“, се казва в решението.

Прокуратурата търпи нападки за липсата на разграничение на индивидуалната вина на всеки от братята Маргини.

„В българското право наказателната отговорност може да е единствено лична и това, че двамата са братя, не означава, че заедно са извършители предполаганото престъпление“, се казва в мотивите на ВКС.

„В обвинителния акт и протеста (на прокуратурата до ВКС – бел. ред.) липсва ясно и точно описание на конкретното поведение на подсъдимите Красимир и Николай Маринови, от което да се изведат признаците на престъпленията, за които са им повдигнати обвинения. Вината не може да се предполага или да се доказва с установяване на емоционална връзка, предположения или вероятности, на каквито са основани твърденията в протеста“, заявяват върховните съдии.

Въпреки това решение на ВКС проблемите на Маргините с правосъдието съвсем не са свършили.

#Иван Тодоров – Доктора #Никола Дамянов #ВКС #Върховния касационен съд #дело #братя #Маргините #Маргини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници