Франция, Австрия и Италия искат Сърбия в ЕС

Франция, Австрия и Италия искат Сърбия в ЕС
Сръбският президент Борис Тадич не е оптимист за кандидат-членството на Сърбия в ЕС. Снимка: EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри на Франция, Австрия и Италия призоваха Съвета на ЕС да даде на Сърбия статут на кандидат за член по време на предстоящата си среща.

В сряда тримата са изпратили писмо с предложението си до Катрин Аштън, върховен представител на ЕС за общата външна политика и сигурността, предаде агенция Танюг, цитирана от БНР.

Тримата министри посочват, че Сърбия е изпълнила условията, определени от Европейския съвет в заключенията от 9 декември миналата година.

Новината дойде по време на деветия кръг от диалога между Белград и Прищина, който започна в сряда в Брюксел, предаде „Дневник“.

Основното препятствие пред Сърбия по пътя й към Европейския съюз е отказът й да признае независимостта на Косово, защото това противоречи на сръбската конституция.

„Днес сме малко по-далеч от решаването на въпроса за Косово, отколкото вчера“, заяви сръбският президент Борис Тадич пред местното издание „Блиц“, цитирано от „Дневник“.

Борис Тадич намекна, че не е оптимист за статута на кандидат-член на Сърбия, но увери, че ще продължава да се бори за това до последния момент, защото „Сърбия никога няма да се откаже от своите стратегически цели, които се съдържат във формулата „и ЕС, и Косово“.

„Президентът Борис Тадич и Демократическата партия работят неуморно за присъединяването на страната към ЕС, постигайки значителни резултати в името на сръбския народ“, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП.

Една от основните теми на преговорите между Прищина и Белград с посредничеството на ЕС е регионалното представителство на Косово. Споразумение по нея не е постигнато, но напредък има по други теми като интегрираното управление на граничните пунктове, свободата на движение и признаването на дипломи, допълва „Дневник“.

Косовският премиер Хашим Тачи пък изрази надежда, че с новото споразумение, което ще бъде постигнато в Брюксел, Сърбия ще признае независимостта на Косово, пише „Дневник“, позовавайки се на агенция „Бета“.

Според дипломатически източници от ЕС, ако днес бъде постигнато това споразумение, то ще даде възможност на Косово да участва в над 20 регионални форума на Балканите и евентуално ще му открие пътя за преговори за членство в ЕС.

#Франция #Австрия #Италия #Катрин Аштън #Сърбия #Борис Тадич #Косово #Хашим Тачи #Брюксел #ЕС #Съвет на ЕС #кандидат за членство #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници