Марш към Бродилово срещу тричането на кучета

Марш към Бродилово срещу тричането на кучета
A A+ A++ A

Група приятели на животните организират поход до царевското село Бродилово, където за 25 февруари е планирано тазгодишното провеждане на скандално известния и забранен ритуал „тричане“.

Според местния обичай селяните завързват кучета през кръста, завъртат ги във въздуха и ги хвърлят в ледената вода на местната река, като вярват, че това носи здраве. Животните са силно уплашени и дезориентирани и понякога не могат да излязат на повърхността сами и трябва да бъдат извадени от водата.

Под натиска на български и международни протести ритуалът беше забранен още през 2006 г. със заповед на тогавашния кмет Петко Арнаудов. Законът за защита на животните, приет през 2008 г., предвижда глоба от 50 до 250 лева за подобни действия.

Въпреки това жителите на Бродилово тричаха кучета и миналата година, без да последва никаква реакция от страна на властите по случая. „Със заповед не може да се спре обичай“, коментира тогава кметът Арнаудов и отдаде възраждането на тричането  на епидемията от шап през 2011, припомня „Дневник“.

Целта на похода на 25 февруари е участниците в него да се уверят, че заповедта на кмета на Царево ще бъде спазена.

„Каква сила ще имат писмата и думите ни при следващия подобен случай, ако те винаги остават само на хартия и в интернет? Чувствате ли се безсилни, когато гледате поредната гавра във „Фейсбук“? Искате ли нещата да се променят? Законът да „проработи“? Малко по малко, случай след случай и държавата ни ще разбере, че има гражданско общество и неговото мнение трябва да се зачита, НО това става единствено с действия и постоянство“, пише още в призива на организаторите.

Доброволците се събират в 8:00 часа на 25 февруари на изхода на Бургас в посока Созопол, а срещата в село Бродилово е насрочена за 10:30.

#Бродилово #тричане #кучета #Петко Арнаудов #доброволци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »