Природозащитниците печелят делото за Деветашката пещера

Природозащитниците печелят делото за Деветашката пещера
Административният съд в Плевен се произнесе в полза на природозащитниците по случая със снимането на филма „Непобедимите 2“ в Деветашката пещера. Снимка: dnevnik.bg
A A+ A++ A

Административният съд в Плевен се произнесе в полза на природозащитниците по случая със снимането на филма „Непобедимите 2“ в Деветашката пещера, съобщиха от Сдружение „Зелени Балкани“.

Според настоящото решение на съда РИОСВ – Плевен, е постановила актове, несъответни и на целта на Закона за защитените територии, което потвърждава тезата на природозащитниците, че РИОСВ е нарушила този основен природозащитен закон, който има „водеща роля“ по отношение на дейностите в защитената територия, предаде БГНЕС.

Административното дело бе образувано въз основа на жалба от „Зелени Балкани“ срещу двата акта, с които РИОСВ – Плевен, разреши заснемането на нашумялата холивудска продукция у нас.

Делото бе заведено вследствие на подадените до организацията множество сигнали от граждани.

През ноември 2011 година граждани, експерти по изследване на прилепите, спелеолози и неправителствени организации сигнализираха държавните институции, че снимането на филма „Непобедимите 2“ в Деветашката пещера не само има крайно негативно въздействие върху зимуващите прилепи в нея, но и нарушава редица закони и нормативни актове.

Последва жестока полемика на природозащитниците с МОСВ и РИОСВ – Плевен, и истинска „медийна битка“ по случая в очакване съдебната власт да се произнесе.

Въпреки че решението на съда излезе твърде късно, за да доведе до преустановяване на вече доказано незаконните действия, това дело е важен прецедент в историята на усилията за опазване на пещерите в България, заявяват от „Зелени Балкани“.

Природозащитниците се надяват решението на съда да доведе до преразглеждане на позицията на МОСВ и да бъдат наказани отговорните лица – нещо, за което НПО и експерти настояват от самото начало на случая.

С това обаче дейностите по случая с Деветашката пещера не са приключили – все още се разглеждат сигналите, изпратени до Европейската комисия и Бернската конвенция.

#прилепи #„Зелени Балкани“ #„Непобедимите 2“ #филм #Деветашката пещера #съд #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »