ЕК: Европейската икономика ще се възстановява бавно

ЕК: Европейската икономика ще се възстановява бавно
Еврокомисарят по валутните въпроси Оли Рен коментира междинната прогноза на ЕК в централата на Европейската комисия в Брюксел, Белгия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Неочакваното спиране на икономическото възстановяване в края на 2011 г. се очаква да продължи и през първите две тримесечия на тази година, според междинна прогноза на Европейската комисия (ЕК), оповестена днес, 23 февруари.

Все пак растежът, макар и слаб, се очаква да се завърне през втората половина на 2012 г. БВП на ЕС за 2012 г. се очаква да остане непроменен (0.0%), докато БВП на еврозоната се очаква да се свие с 0.3%, твърдят от ЕК.

Несигурността се запазва, както и различията в развитието на отделните държави членки. Прогнозната инфлация за 2012 г. също е леко ревизирана до 2.3% за целия Европейски съюз и 2.1% за еврозоната.

„Въпреки забавянето на растежа наблюдаваме стабилизация на европейската икономика. Икономическите нагласи са на ниски нива, но стресът на финансовите пазари постепенно изчезва“, отбеляза заместник-председателят на ЕК Оли Рен при представянето на междинната икономическа прогноза на Комисията.

Според прогнозата може да се очаква, че икономическият ръст в девет държави от ЕС ще е отрицателен през 2012 г., нулев в една и положителен в 17 държави.

Най-висок икономически растеж се очаква в Латвия, Литва и Полша, а най-нисък – в Гърция и Португалия.

През прогнозния период инфлацията ще продължи бавния си спад, отразявайки предвиденото отслабване на стопанската дейност. За цялата 2012 г. инфлацията по ХИПЦ се предвижда да достигне 2,3 % в ЕС и 2,1 % в еврозоната.

#Европейска комисия #ЕК #прогноза #Оли Рен #еврокомисар по икономическите въпроси #икономически растеж #БВП #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"