Задава се кадрова криза в църквата ни

Задава се кадрова криза в църквата ни
Снимка: http://bg-patriarshia.bg/
A A+ A++ A

Публична тайна е, че митрополитите ни се карат на заседанията на Св. Синод. Нормално е, хора са, въпреки, че са и владици! Оказва се обаче, че от скоро те се делят на „млади” и „стари”, а до сега не е било така. Това е обяснимо от факта, че напоследък доста млади клирици станаха митрополити, поради естествено отпадане на някои от старите, било поради кончина на живота им, или оставка, или друго.

Сред младите са Западно и Средноевропейският ни митрополит Антоний, новият Неврокопски митрополит Серафим, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и разбира се най-новият Русенски митрополит Наум. Не бива да забравяме и емблематичния пловдивски владика Николай.

Може би е нормално „старите” да се чувстват застрашени, но от друга страна, „младите” нямат вина, че по едни, или други естествени причини са станали митрополити! Проблемът е, че така наречените „млади” буквално са лишени от правото да се изказват и да вземат активно участие в заседанията на Св. Синод, освен ако не са питани по дадена тема..!

Това е колкото странно, толкова и скандално, защото митрополитите са подредени по старшинство, разбира се, но правата им на заседанията на Синода са равни. Иначе би се появила дискриминация на регионален принцип, понеже всеки епархийски митрополит се приема, че изразява настроенията и мнението на своите миряни и свещенослужители в епархията, която е определена именно на териториален принцип.

Защо митрополитите ни не издигат в кариерата младите йеромонаси и архимандрити?

След последния избор на владика в Русе, се оказа, че няма да се избира нов главен секретар на Св. Синод! Това е повече от смущаващо, защото настоящият главен секретар Наум беше избран за митрополит в дунавския ни град. Как така той ще съвместява длъжността си до сега в София и изключително големите си отговорности и задължения в Русенска епархия която е на стотици километри от столицата!?

Тук става дума за отговорности като главен секретар и за отговорности като епархийски митрополит – това са храмове, манастири, монаси, ежедневни дела, които някой друг трябва да изпълнява, кой ще е той…и до кога? Стана ясно, че митрополит Наум ще изпълнява длъжността си и на главен секретар, докато се намери „достоен негов заместник”, а какво точно означава „достоен”? Та нима няма достоен архимандрит, а защо не дори и йеромонах, който да поеме поста..? Ако няма такъв достоен, тогава защо, когато архимандритът е бил издиган в кариерното си развитие, е бил наречен от епископа, извършващ свещенодействието – „достоен”!? Ако е достоен, защо не го издигат, ако не е, защо е бил издигнат…?

Вече повече от година, патриарх Неофит не може да си избере протосингел от черното духовенство, на Софийската митрополия, както и викарни епископи, на каквито има право да са двама! Защо и Пловдивската и Софийската духовни семинарии имат ректори – изпълняващи длъжността, а не титуляри? Нима няма достойни монаси за тази длъжност…!? Само за сравнение, по време на ректорството на Велички епископ Сионий, в Софийската духовна семинария има 500 ученици, днес, според запознати, те едва ли са повече от 150…!?

Тази почти тотална инертност на кариерното развитие на българските монаси буди недоумение, дали пък не става дума за недоверие от страна на висшия клир към по-младите…и защо е така, ако е така..?

Има много истински отдадени на вярата и служението монаси, които са потискани от сплетни и интриги, правени от няколко относително високопоставени клирици, които имат странно, но донякъде обяснимо влияние върху някои от епархийските митрополити. Това са „болни” хора, на които душите им боледуват и заради които страдат всички останали.

Самите монаси се оплакват от това, че кадърните са били разхвърляни по крайните епархии и манастири и са забравени от Св. Синод. Преди не много време, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия, Йосиф се обърнал към своя близък приятел, патриарх Неофит и го попитал, кой ще ги наследи, когато си отидат…!?

Не че няма хора, но се търсят такива с интелектуални и преди всичко – морални качества, има ги, но са малко и са маргинализирани. Задава се тежка кадрова криза в родната ни църква! Въпросът е защо…?

#църква #монаси #синод #епископ #митрополит #владика #семинария #патриарх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »