Ще учим ли комунизма…?

Ще учим ли комунизма…?
A A+ A++ A

Появи се идея в училище да се изучава епохата на комунизма. Не е нормално децата да заят за Хитлер и Мусолини, а да не знаят за Николае Чаушеску и Георги Димитров. Без да правим евтини внушения и сравнения, тези фигури наистина имат много общо помежду си!

Изследване сред ученици показа, че децата не знаят, какво е ЦК на БКП. Някои ще си кажат, “какво пък, за какво им е да го знаят!”, но истината е, че когато не познаваме собствената си история, сме лесно уязвими.

От друга страна, според историческата гилдия, една епоха, или дори и събитие, става обект на историческата наука едва тогава, когато са изминали поне 50 години давност. От времето на комунизма в България до сега са изпълнени само 25 години.

Ако въобще се изучава комунизма, то това трябва да бъде като един тоталитарен, крайно антихуманен и по същество престъпен режим, какъвто той всъщност е.

Независимо от личностите, това време като цяло е мракобесно. Съмненията са, че имено чрез някои от личностите, цялата епоха ще бъде преформулирана на индивидуално ниво така, че на учениците да бъде предадено нещо, което е преди всичко политически сурогат. А палиативите в историята понякога са ставали повод дори за война…!

#БКП #България #съмнения #история #война #комунизма #Мусолини #Сталин #Чаушеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай