ЕК понижи ударно прогнозата за растежа на България

ЕК понижи ударно прогнозата за растежа на България
Европейската комисия занижи драстично прогнозите за краткосрочния растеж на България, сочи междинната прогноза, оповестена днес, 23 февруари.
A A+ A++ A

Европейската комисия занижи драстично прогнозите за краткосрочния растеж на България, сочи междинната прогноза, оповестена днес, 23 февруари.

За България се предвижда растеж от 1,4% през тази година, като се очаква растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) да остане изключително нисък за първата половина от годината, предаде БНР.

През ноември миналата година ЕК обяви, че очаква през 2012 г. БВП на България да нарасне с 2,3%, а през 2013 г. - с 3%.

В края на миналата година финансовият министър Симеон Дянков обяви, че предвиждания от "Бюджет 2012" растеж за 2012 от 3.7% е твърде оптимистичен и понижи прогнозата на финансовото министерство до 2.3%.

По-късно в четвъртък от Министерството на финансите коментираха, че въпреки отчетеното понижение, ЕК поставя България на пето място по темп на икономически ръст през 2012 г.

България не се очаква да изпадне в рецесия през 2012 година. Очаква се ръстът на БВП да остане нисък през първата половина на годината, но постепенно да се увеличава заедно с повишаващата се икономическа активност в ЕС, обобщават от Министерството на финансите.

„Припомняме, че „Бюджет 2012" е направен консервативно, със заложен 1% ръст на БВП. Според документа на ЕК икономическият ръст в девет държави от ЕС ще е отрицателен, нулев в една и положителен в 17, сред които и България," подчертават от финансовото ведомство.

Стабилността на банковия сектор, публичните финанси, постепенното възстановяване на вътрешното потребление и стабилизирането на трудовия пазар са останалите показатели, по които България получава положителна оценка в доклада на ЕК, допълват от МФ.

„Припомняме, че „Бюджет 2012" е направен консервативно, със заложен 1% ръст на БВП. Според документа на ЕК икономическият ръст в девет държави от ЕС ще е отрицателен, нулев в една и положителен в 17, сред които и България," подчертаха от финансовото ведомство.

#БВП #растеж #България #прогнози #прогноза #ЕК #МФ #Министерство на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"