„Острови“ на сушата ще пазят Япония от цунами?

„Острови“ на сушата ще пазят Япония от цунами?
Японски учени са разработили проект за построяването на „острови“ на сушата, чиято основна, но не единствена функция ще бъде да предпазват страната от опустошителните вълни цунами. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Японски учени са разработили проект за построяването на „острови“ на сушата, чиято основна, но не единствена функция ще бъде да предпазват страната от опустошителните вълни цунами.

Кеичиро Сако от токийската компания Sako Architects разработи проекта Tōhoku Sky Village, който предполага строителството на изкуствени острови във вид на високи цилиндри от железобетон, пише „ЗнанияТВ“.

Отвътре цилиндрите са пронизани от бетонни „лъчи“, разположени подобно на спиците на велосипедно колело. Дебелината на външните стени на всеки „остров“ е 50 см; същата дебелина имат и стените на „лъчите“.

За отслабване на ударното въздействие на цунамито островите ще имат овална форма, което ще поволи водата да ги обтича.

Общата площ на всяко от съоръженията, които ще имат три нива, е 90 000 м². При това то ще стои върху фундамент от стоманени опори, забити дълбоко в скалната основа.

За намаляване на себестойността на изкуствените острови се планира при тяхното създаване да бъде използван строителният боклук, образувал се след катастрофалното цунами през 2011 г.

На долните нива ще има автомобилни паркинги, комуникации, животообезопечаващо оборудване. Входът към „острова“ ще бъде разположен в неговата основа и ще се затваря автоматично при подаване на сигнал за опасност от цунами.

Стъпаловидните стени на острова ще позволят на хората, застигнати от цунамито долу, да се изкачат бързо на острова, където да намерят убежище от стихията.

Върху покривите на къщите ще има слънчеви панели, а между тях електрогенератори. Тази локална енергосистема ще може да обезпечи жителите с електричество дори и след стихийни бедствия, при които от строя могат да излязат големи електроцентрали.

Предвидени са и резервни литиево-йонни батерии за натрупване на енергия от слънцето и вятъра.

Освен училища, административни сгради и развлекателни заведения в центъра на всеки остров се предвижда изграждането на голямо езеро за развъждане на риба.

Освен това се планира и строителството на острови с промишлено значение, където ще бъдат изграждани предприятия с цялата необходима инфраструктура.

Проектът не е просто смела фантазия на един архитект. Властите в район Тохоку, пострадал най-силно от цунамито, вече се заинтересуваха от строителството на такива острови.

Японците много добре разбират, че цунамито от 2011 година не е нито последното, нито най-силното. Геоложки изследвания на следи от цунами от V век, споменато и в писмени японски извори, говорят, че вълните тогава са били още по-високи.

В същото време, както отбелязва Язуаки Онода от Факултета по архитектура и строителство в Университета Тохоку, при цялата привлекателност на идеята възникват редица въпроси.

Първо, всеки от островите струва 20 млрд. йени (над 160 млн. долара). Според Онода това е „забранителна цена“, тъй като всяко от 500-те съоръжения на подобен остров ще се оскъпи с 320 хиляди долара.

Голям е и въпросът дали консервативно настроените японци от неурбанизираните райони ще бъдат склонни да се заселят в такова необичайно място. Накрая, може да се поразсъждава и за общата разумност на мероприятието.

Стените, предназначени да защитават крайбрежните райони от цунами, всъщност устояха през 2011 г., макар това да не спаси страната. Просто вълните се оказаха по-високи.

Но височината на миналогодишната вълна, а и на цунамито от V век, е напълно достижима за защитните диги от инженерна гледна точка.

Така че много по-просто би било вълноломите по източното крайбрежие да бъдат направени малко по-високи.

Докато за защитата на всички 40 млн. застрашени домове по проекта на Кеичиро Сако ще са нужни 13 трлн. долара, или три годишни БВП на Япония, което си е много дори и по японските стандарти.

#Япония #Цунами #острови #проект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"