Първанов: ГЕРБ ме импийчват и след края на мандата

Първанов: ГЕРБ ме импийчват и след края на мандата
Георги Първанов определи създаването на временна парламентарна комисия за проучване на дейността му и тази на Ангел Марин като нова процедура по импийчмънт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият президент на България Георги Първанов определи създаването на временна парламентарна комисия за проучване на дейността му и тази на Ангел Марин като нова процедура по импийчмънт.

Първанов заяви, че при встъпването в длъжност на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова всичко в процедурата е било израз на последователност, приемственост и израз на дълбокото разбиране на идеята за държавност.

„Оттогава сме свидетели на едно ново издание на процедурата импийчмънт“, каза Първанов, цитиран от агенция „Фокус“.

„В резултат на неистовото желание за реванш от страна на ГЕРБ се е родило едно недоразумение, една правна каша. В наименованието и в точка първа на решението за създаване на комисия пише, че се създава комисия „за проучване“, а в точка втора се появява формулировката „парламентарна анкетна комисия“, обясни Първанов.

„Грешката не е редакционна. Става въпрос за две различни комисии, дълбоко различни по характер и същност“, подчерта той.

По думите му държавният глава не може да бъде контролиран от парламента, тъй като не се избира от НС.

„Президентът може да отговаря за нарушения на Конституцията, и то не пред парламента, а пред Конституционния съд“, посочи Първанов. Според него става въпрос за „грубо вмешателство“.

#Георги Първанов #Първанов #Ангел Марин #ГЕРБ #импийчмънт #временна парламентарна комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »