Христоматия на забранените писатели в училище

Христоматия на забранените писатели в училище
A A+ A++ A

Общественици представиха пред журналисти в БТА – София, христоматията по литература за 12. клас „Забранените писатели“. В нея са включени творби на убитите по време на тоталитарния режим Георги Марков, Георги Заркин и Яна Язова, политическите затворници Йосиф Петров, Петко Огойски, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Коста Георгиев – Босяк, Атанас Райков, Герчо Джамбазов, както и на забраняваните Блага Димитрова, Радой Ралин, Змей Горянин, Мехмед Карахюсеинов, Димитър Инкьов.

Те не се преклониха пред комунистическата диктатура и днешната червена олигархия не желае гражданската им смелост и творчеството им да станат известни на младото поколение - за да го държи отново в подтисничество“, каза при представянето Васил Къдринов, редактор на христоматията.

Христоматията по литература за 12. клас „Забранените писатели“ е финансирана от Европейския парламент, Фондация „Конрад Аденауер“ и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“. Тя бе подкрепена от литератори и общественици.

Съставителите на христоматията от центъра „Хана Аренд“ я предоставят за утвърждаване като учебно помагало за свободно избираема подготовка от МОН, но ако това не се случи, възнамеряват да организират кампания за представянето й в страната и разпространението й сред учениците и учителите по литература.

#Васил Къдринов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"