Златанова: Електронното правосъдие ще повиши доверието в съда

Златанова: Електронното правосъдие ще повиши доверието в съда
В Национален институт на правосъдието министър Зинаида Златанова откри кръгла маса "Предизвикателствата пред електронното правосъдие 2014-2020". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Развитието на електронното правосъдие е приоритет и в европейски план. Използването на информационните технологии от една страна улеснява практикуващите юристи, а от друга - гарантира по-лесен достъп до услугите, които се предлагат в съдебната система. Гражданите могат лесно и бързо от разстояние да се осведомяват за постановените съдебни решения, да имат пряк достъп до съдебната практика, да се информират за насрочването на делата, заяви заместник министърът на правосъдието Зинаида Златанова в словото си при откриване на кръглата маса „Предизвикателствата пред електронното правосъдие 2014-2020“.

„Въвеждането на мерките за електронно правосъдие следва да гарантира еднаква степен на ефективност на органите на съдебната власт и на техните администрации при осъществяване на компетенциите им. Едновременно с това, те трябва да осигурят най-малко същото ниво на сигурност за реализацията на процесуалните права на гражданите и сигурност на оборота като цяло, което е постигнато към настоящия момент със съществуващите правила за обмен на информация и документи на хартиен носител“, коментира Златанова.

Основният акцент в дискусията в Националния институт на правосъдието бе представената на 14 февруари т.г. за обществено обсъждане „Секторна стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие 2014-2020“, изготвена от Министерството на правосъдието. Във форума участваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова, членове на ВСС, административни ръководители, магистрати, представители на професионални организации и неправителствения сектор, експерти от МТИТС и от сферата на електронните услуги.











#Зинаида Златанова #Златанова #електронно правосъдие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »