Огнян Донев: Не съм най-богатият българин

Огнян Донев: Не съм най-богатият българин
Скандалният шеф на „Софарма“ заяви, че не е най-богатият в България, опита се да обясни драстичните разлики в цените на лекарствата в страната и чужбина, извини се на Гергана Павлова и разкри, че няма намерение да участва в политиката. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Скандалният шеф на „Софарма“ заяви, че не е най-богатият в България, опита се да обясни драстичните разлики в цените на лекарствата в страната и чужбина, извини се на Гергана Павлова и разкри, че няма намерение да участва в политиката.

„Не съм най-богатият българин, познавам поне трима-четирима, които са по-състоятелни от мен, но със сигурност съм сред 20-те най-заможни хора в страната“,  заяви Огнян Донев пред Нова телевизия.

През последните дни фирмата му „Софарма“ стана обект на огромен обществен скандал, след като стана ясно, че в съседните на България държави – Турция и Сърбия, продава лекарства от два до три пъти по-евтино, отколкото на родния пазар.

Скандалът се разрасна, след като премиерът Бойко Борисов отстрани бившия кадър на „Софарма“ Гергана Павлова от поста зам.-министър на здравеопазването.

„Дали лекарствата са скъпи или не, лекарствата – те отговарят на нормативната база в страната, както и на степента на остра конкуренция между отделните производители“, заяви Донев.

„Свръхрегулацията до известна степен застопорява част от стойностите“, посочи той и обясни, че заради икономическата криза компанията му е била принудена да търси външни пазари. Донев обясни драстичните разлики в цените на лекарствата в България и чужбина с  аргумента, че стъпвайки на пазарите в Сърбия и Турция, производителите трябвало да се съобразят с местните ценови равнища.

„С настъпването на кризата производителите бяхме принудени да търсим повече възможности, увеличавайки износа“, каза Донев и отбеляза, че продажбите на медикаменти в съседните страни са „изключения, а не масови“.

„Българските лекарства са по-евтини от вносните и задават дъното на стойността при лекарствата“, добави Донев.

Той обаче е категоричен, че цената на лекарството против алергии, което у нас се продава за 75 лв., не може да бъде свалена до равнищата от 25 лв. в Турция, но така и не стана ясно защо тази разлика не може да бъде преодоляна.

Донев определи като несериозни обвиненията, че е изградил монопол с лекарствата. Според данни на неговата компания „Софарма“ се нарежда на 12 място сред фирмите, които получават пари от Здравната каса.

Като производители пък държали 5.2% от пазарния дял, а продажбите, които реализирал в България, били на стойност около 60 млн. лв. годишно.

Огнян Донев използва възможността да се извини на Гергана Павлова.

„Извинявам се на Павлова за това, че в началото на кариерата си е работила в „Софарма“, каза той.

„Гергана Павлова се опита, но сякаш не успя, да създаде механизми, чрез които да поевтиняват лекарствата и да бъде засилена конкуренцията. Това е в интерес на потребителя“, посочи шефът на „Софарма“.

Донев отбеляза също, че никога не е имал конфликт с Нели Нешева – управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която подаде оставка след скандал с получени бонуси.

„Лекарственият бос“ категорично заяви, че няма намерение да участва в политиката.

#НЗОК #Нели Нешева #Гергана Павлова #цени #„Софарма“ #лекарства #Донев #Огнян Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"