България – рекордьор по ДДС на лекарствата

България – рекордьор по ДДС на лекарствата
„Само 2 държави в ЕС имат толкова високо ДДС върху лекарствата – Дания и Исландия“, каза Стефан Константинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Само две страни в Европейския съюз (ЕС) имат ДДС на лекарствата толкова високо като в България – Дания и Исландия, заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

„Цените на лекарствата се определят освен от комисия и от ДДС-то, което е 20%. Само 2 държави в ЕС имат толкова високо ДДС върху лекарствата – Дания и Исландия“, каза Стефан Константинов пред bTV.

Той посочи, че намаляването на ДДС върху лекарствата у нас е едно от нещата, които трябва да се направят за намаляване цените на лекарствата.

Другото важно нещо е да проработи това, което приехме тази година, а именно НЗОК да се договаря за лекарствата. Друг проблем е, че България е малка и бедна държава с малък пазар.

„Не знаете ли, че по-богатите ползват по-големи бонуси“, запита Константинов.
Той посочи още, че има държави, като Испания например, където държавата е казала на фармацевтичните фирми да намалят цените на лекарствата със 7,5%.

„Казала им е - няма да печелите повече, сваляйте цените! Електронната рецепта е другото, което ще доведе до сваляне на цените на лекарствата“, подчерта министърът, както и свързването на аптеките с НАП, което ще доведе до по-голям контрол.

#Стефан Константинов #Константинов #министър на здравеопазването #лекарства #цени #ДДС #Европейския съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"