Oбама изтегля изцяло САЩ от Ирак до януари

Oбама изтегля изцяло САЩ от Ирак до януари
Американският президент Барак Обама оповести цялостното изтегляне на американските сили от Ирак до края на 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама оповести пълното изтегляне на военните части на САЩ от Ирак до края на 2011 г., на практика слагайки край на почти деветгодишната война с американско участие в арабската страна.

Обама съобщи окончателното изтегляне от Ирак на пресбрифинг в Белия дом след видеоконферентен разговор с иракския премиер Нури ал Малики, след като САЩ и иракското правителство не успяха да постигнат съгласие относно оставането на минимални американски военни сили с цел да гарантират стабилността на управлението в Ирак и обучението на иракските сили за сигурност. В момента в Ирак все още има около 39 500 американски войници.

„За празниците нашите войници ще си бъдат у дома. С изтеглянето на войските ни от Ирак войната приключи“, подчерта Обама, цитиран от световните агенции – точно 8 години, 7 месеца и 1 ден след навлизането на американските войски в Ирак.

Решението на Обама за изтегляне от Ирак слага край на конфликт, струвал живота на над 4500 американски военни и десетки хиляди иракчани, както и стотици милиарди долари военни разходи на американския бюджет в продължение на няколко години.

Ирак стана арена на партизанска войнаq след като през март 2003 г. администрацията на Джордж Буш–младши свали диктатора Саддам Хюсеин чрез военна инвазия с аргумента, че той притежава оръжия за масово поразяване, които могат да попаднат в ръцете на ислямистки терористични групировки. Впоследствие такива оръжия не бяха открити, а партизанската война срещу американските войски, както и враждата между различните иракски религиозно-етнически фракции достигнаха връхната си точка през 2006–2007 г.

Освен край на войната с американско участие, изтеглянето от Ирак представлява изпълнение на едно от обещанията на Барак Обама от кандидатпрезидентската му кампания през 2008 г., което го открои от тогавашния му съперник за номинацията на Демократическата партия и настоящ държавен секретар в неговата администрация Хилари Клинтън.

С очертаващото се изтегляне на всички американски военни сили от Ирак стабилността и целостта на близкоизточната държава, която се крепи на крехко съгласие между фракциите на арабите сунити, арабите шиити и етническите кюрди, населяващи Иракски Кюрдистан, остават под въпрос.

В същото време международни коментатори посочват, че съобщението на Обама за изтеглянето от Ирак идва ден след залавянето и смъртта на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, като приключването на операцията на НАТО с американско участие в Либия подчертава разликата в подходите на настоящия президент на САЩ и неговия предшественик – Буш–младши сваля Саддам Хюсеин чрез военна инвазия, докато Обама разчита на международна коалиция в Либия, която довежда до края на диктатурата на Кадафи без масирано американско военно участие.

#оръжия за масово поразяване #Муамар Кадафи #Либия #Саддам Хюсеин #Войната в Ирак #Белият дом #министър-председател на Ирак #Нури ал-Малики #Ирак #САЩ #Президент на САЩ #Джордж У. Буш #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници