Окръжният съд в Кърджали отхвърли иск на мюфтийството

Окръжният съд в Кърджали отхвърли иск на мюфтийството
Върху въпросния терен е изградена спортна площадка „Арена Спартак“ на площ от 6581 кв. метра, като първоначално бил планиран летен театър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжният съд в Кърджали отхвърли иска на главното мюфтийство за връщане на собствеността върху терен в пряко съседство с другия спорен имот – историческия музей.

Върху въпросния терен е изградена спортна площадка „Арена Спартак“ на площ от 6581 кв. метра, като първоначално бил планиран летен театър.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Апелативния съд в Пловдив в двуседмичен срок.

Делото за имота бе спряно веднъж след споразумение между общината и главното мюфтийство, но след изтичането на 6-месечния срок бе възобновено и гледано на 25 февруари 2014 г.

Същия ден вървеше и делото за сградата на историческия музей.

Мюфтийството претендираше, че границите и площта на „Арена Спартак“ изцяло съвпадат със завзетия през 1950 г. имот от Кърджалийската мюсюлманска вероизповедна община, а Мюсюлманското вероизповедание било неин правоприемник.

Документите, представени в съда, не доказват собствеността на мюсюлманите върху три парцела, напротив – те са принадлежали на частни физически лица.

Тези поземлени имоти с обща площ 3931 кв. метра по плановете на Кърджали от 1921 г. и от 1956 г. са отписани по искане на кмета през 2004 г. от актовите книги за държавната собственост и са предадени на общината със заповед на областния управител.

Към момента са част от терена на спортната площадка.

След като летният амфитеатър на Кърджали е спасен, остава да се види съдийското решение в спора за музея.

Делото за сградата и терена бе отложено за 8 април.

#Кърджали #иск #главно мюфтийство #исторически музей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"