Бинев дава Изборния кодекс на Съда на ЕС

Бинев дава Изборния кодекс на Съда на ЕС
В новия Изборен кодекс грубо се погазва Конституцията на България, европейското право и приетите международни стандарти, твърди Слави Бинев.Снимка: НФСБ
A A+ A++ A

Евродепутатът Слави Бинев призова Съда на ЕС незабавно да разгледа новия Изборен кодекс, който, според него, е в дълбок разрез с европейското законодателство. Той изпрати писмо до европейските институции и официално питане до Европейската комисия.

„В новия Изборен кодекс грубо се погазва Конституцията на България, европейското право и приетите международни стандарти, за да може управляващите да постигнат предварителна победа на изборите. Той бе приет след едно фиктивно обществено обсъждане, до което най-голямата извънпарламентарна сила - НФСБ - не бе допусната“, коментира Бинев.

В писмото евродепутатът изтъква фрапиращи нарушения - като неспазването на Лисабонския договор. Европейският парламент, който има право да определя правилата за евроизбори, изрично забранява да има праг над 5% за допускане на партия в разпределението на мандатите за ЕП. В България избирателният праг е 5,9. Нарушена е и препоръката на Венецианската комисия, според която нов изборен кодекс може да се приеме минимум 6 месеца преди избори, а в България той е приет 2 месеца преди тях.

#Слави Бинев #Съда на ЕС #Изборен кодекс #ЕС #Бинев #Европейският парламент #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"