Наши ученици спечелиха голямата награда на НАСА

Наши ученици спечелиха голямата награда на НАСА
Иван, Наско и Неделчо работят по проекта си във Варненската обсерватория. Снимка: В-к „Черно море“.
A A+ A++ A

Родни ученици спечелиха голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония. Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев създадоха иновативния проект Green Space (вдъхновен от зелените идеи на Greenpeace).

Със своите феноменални решения на проблеми, които и до днес затрудняват големите космически държави, те се пребориха за най-високото отличие в ежегодния конкурс на НАСА, съобщиха от SciFi.bg.

Проектът на нашите сънародници е бил един от над 600-те изпратени тази година. Те са работили по него в продължение на две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ - Варна, Силвия Захариева.

Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности.

Екипът и преди е печелил отличие на НАСА – втора награда през 2012 г., но тази година са на най-високото възможно стъпало.

#НАСА #ученици #награда #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »