Руснаците усилено строят реактори за АЕЦ „Белене“

Руснаците усилено строят реактори за АЕЦ „Белене“
Проектът на АЕЦ „Белене“ включва изграждането на два енергийни блока с реактори ВВЕР-1000. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В Ижорските заводи усилено се работи по сглобяването на реактори за АЕЦ „Белене“ и подготовката за изпращането им в България.

Ижорските заводи, които принадлежат към групата ОМЗ, започнаха контролното сглобяване на реактора ВВЕР-1000 за първия енергоблок на АЕЦ „Белене“ в България, пише руският специализиран сайт за енергетика energyland.info.

Както беше съобщено на 21 февруари от ОМЗ, тази технологична операция в завода се провежда на специален стенд, за да се напаснат най-важните части на оборудванете за енергоблока за АЕЦ в съответствие с техническите изисквания.

Контролният монтаж на реактора с вътрешнокорпусните устройства на реактора, както и покривната конструкция са едни от последните етапи в процеса на производството на корпуса на реактора преди изпращането до клиента.

Проектът на АЕЦ „Белене“ включва изграждането на два енергийни блока с реактори ВВЕР-1000. В съответствие с договорите Ижорските заводи ще произведат за АЕЦ „Белене“ два корпуса и вътрешнокорпусните устройства за реакторите; два връхни блока; два компенсатора за налягане, осем парогенератори с колектори на топлоносителя (четири корпуса за парогенератори вече са били изпратени в ЗИО „Подолск“), два комплекта възли за основния циркулационен тръбопровод, както и осем хидроакумулаторни системи за аварийно охлаждане на ядрото на реактора и шестнадесет резервоара за пасивна защита на активната зона на реактора.

#България #Русия #АЕЦ „Белене“ #реактори #реактор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници