Найденов остави дървесината на Стоковата борса

Найденов остави дървесината на Стоковата борса
„Няма да спрем търговията с дървесина на Стоковата борса“, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Търговията с дървесина на Софийската стокова борса ще продължи въпреки протестите на собственици и управители на малки и средни дървопреработвателни предприятия, чийто бизнес беше пряко засегнат от това нововъведение.

„Няма да спрем търговията с дървесина на Стоковата борса“, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на открита среща с представители на дървопреработвателния бранш, които не подкрепят протеста на колегите си, предаде БГНЕС.

На срещата бяха поканени и протестиращите от бранша, но те отказаха да участват в нея, съобщиха от МЗХ.

„Решението е 50% от дървесината да се предлага на борсата, а останалите 50% чрез търгове“, информира министърът.

„От първата сесия на Софийската стокова борса са реализирани 158 000 кубически метра дървесина“, съобщи Найденов и посочи, че преди 150 000 кубика са щели да се реализират в рамките на 150 или 200 търга.

Няма да отпадне и преференцията от 33% за добива на дървесина за местните фирми, стана ясно по време на срещата.

„Исках да има дебат и на тази маса да присъстват и двете страни, но за съжаление това не се състоя, защото част от протестиращите отказаха среща“, каза още Мирослав Найденов.

Предложение за отпадане на тези преференции бе дадено от представители на сдружения на малките и средните дърводобивни и дървопреработвателни фирми по време на среща през миналата седмица.

Днес представителите на някои от фирмите заявиха, че не са съгласни с предложението на колегите си за отпадане на този гарантиран процент от добива на дървесина, тъй като те трябва да подсигурят бизнеса си и да разчитат на суровина.

„Търговете се опорочават от големите фирми, които спекулират с цената. Аз като преработвател не мога да сключвам дългосрочни договори с фирми, защото не знам дали ще мога да се сдобия с достатъчно дървен материал. Ние подкрепяме правителството и искаме регламентираните със Закона за горите преференции за местни предприемачи да останат“, каза Владимир Коцев, собственик на дървопреработвателна фирма от Велинград.

По-рано днес няколкостотин души се събраха на протест пред сградата на МС, за да изразят своето недоволство от инициативата на земеделското министерство да продава дървен материал на Софийската стокова борса.

Според протестиращите продажбата на дървесина на стоковата борса е „нечестна игра и убийство на малките и средните фирми от бранша“.

#Мирослав Найденов #Найденов #министър на земеделието и храните #дървесина #Софийска стокова борса #протести #протестиращи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »