Канадски златотърсачи може да оставят Крумовград без вода

Канадски златотърсачи може да оставят Крумовград без вода
Снимка: krumovgrad-bg.com
A A+ A++ A

Канадски златотърсачи може да оставят без вода десетки хиляди жители на Крумовград и съседните села. Компанията "Дънди Прешъс Металс-Крумовград" ЕАД тайно от местната власт започна строителни работи по златната мина на връх Ада тепе, пише в. "Стандарт".

Еколози алармират, че край реката до село Скалак златодобивната фирма наскоро е изградила шахтово-тръбен кладенец с дренажен лъч, върху който има две ревизионни шахти.

От "Дънди" съобщиха, че работят по издадено разрешително от Басейнова дирекция-Пловдив за подземни води чрез нови съоръжения.

"До момента е изградена само подземната част на водовземно съоръжение, която е част от проучването на подземните води и не представлява строеж по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), допълват от компанията.

В нарушение на закона обаче кладенецът има построена и надземна част на 1,50 м височина - стълба и бетонен обръч със стоманен капак (както се вижда от снимката). Подробният устройствен план (ПУП) за кладенеца не е одобряван от общинския съвет в Крумовград, не са ни уведомили и за строителните дейности, заяви пред "Стандарт" неговият председател Метин Байрамали.

Според американския хидролог д-р Робърт Моран обаче златният рудник на Ада тепе ще глътне огромни количества вода - приблизително 2,9 млрд. т годишно. По негови изчисления сондажният кладенец до река Крумовица с прогнозен дебит от 5 л/сек ще отнема 157 680 000 л годишно от съществуващите водни ресурси.

#Крумовград #злато #вода #Дънди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »