Голямо находище на газ откриха в Румъния

Голямо находище на газ откриха в Румъния
Според експерти областта с площ от около 9700 кв.км, предоставена на Румъния от Международния съд, крие около 100 милиарда куб.м газ и 10 милиона тона петрол. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Голямо находище на природен газ е било открито в Черно море, на румънска територия.

Петролните компании ExxonMobil и OMV Petrom съобщиха, че са открили „значително“ газово находище в Черно море, което е до осем пъти по-голямо от ежегодния добив на Румъния, се казва в комюнике, цитирано от БГНЕС и „Медиафакс“.

„Първоначалните данни показват, че находището съдържа от 42 до 84 милиарда куб.м газ“, гласи комюникето.

Двете компании обаче уточняват, че е много рано да се каже дали находището ще може да бъде експлоатирано по рентабилен начин.

„Инвестициите в експлоатацията и развитието на находището може да достигнат няколко милиарда долара, докато добивът ще може да започне най-рано към края на това десетилетие“, се казва още в комюникето.

Откритието на находището става два месеца след началото на експлоатацията на блок от континенталното плато, разположен на 170 км източно от румънския бряг на дълбочина от 1000 м. Блокът е част от област, която Румъния придоби от Украйна през 2009 г. след решение на Международния съд в Хага.

Според експерти областта с площ от около 9700 кв.км, предоставена на Румъния от Международния съд, крие около 100 милиарда куб.м газ и 10 милиона тона петрол.

Румъния разполага с газови находища с капацитет от 155 милиарда куб.м, от които тя добива около 11 милиарда куб.м на година, сочат данните на Агенцията за минерални ресурси. Страната внася също така между 3 и 4 милиарда куб.м газ на година от Русия.

#Румъния #газ #находище #Черно море #ExxonMobil #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »