Кой е новият митрополит на Русе?

Кой е новият митрополит на Русе?
Митрополит Наум Русенски. Снимка: БПЦ-БП
A A+ A++ A

Стобийският епископ Наум (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. Завършва средно образование в ТОХ “Проф. д-р Асен Златаров” в родния си град. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” при гара Черепиш.

През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”, псъобщиха от Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ-БП. На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира “Св. ап. Петър и Павел” в с. Златар, Шуменска духовна околия.

На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм “Св. Успение Богородично” във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм “Св. Параскева” във Варна. От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария “Св. Кирил и Методий”, като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция.

От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм “Св. Архангел Михаил” във Велики Преслав. По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиал­ния хрампаметник “Св. Александър Невски”.

На 17 март 2007 г. в храм “Св. Александър Невски” е хиротонисан с титлата Стобийски епископ. От 2010 г. е освободен от председателството в „Св. Александър Невски”, за да бъде назначен там еп. Тихон. Задълженията си на главен секретар на Св. Синод изпълнява до избора си за русенски митрополит.

#Наум #епископ #йеромонах #митрополит #Александър Невски #Кирил #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"