Ерудицията на България на протест

A A+ A++ A

Учени, писатели и библиотекари ще протестират днес в София срещу политиката на държавата в областта на образованието и културата.

Българската академия на науките излиза отново на протест, след като миналата седмица учените протестираха в центъра на столицата с въжета на шията.

Протестът на БАН ще съвпадне по време със заседанието на парламентарната комисия по образование, която ще обсъжда параметрите на Бюджет 2012 г., съобщи „Дневник“.

Предвидената субсидия за академията е около 54 млн. лв., а учените настояват за издръжка от 95–98 милиона лева. Само така според тях ще могат да се осигурят минимални предпоставки за оцеляване и функциониране на националния център за научни изследвания.

Библиотекари ще протестират заради липсата на съвременен стандарт за библиотечно-информационно обслужване.

Те настояват за спешно приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществени и училищни библиотеки, съизмерим с международния, и за незабавно подновяване на програмата на Министерството на културата за обновяване на библиотечните фондове.

Стандартът се изработва в момента, но Министерството на културата все още не е готово с финансовата му обосновка.

Вече цял месец продължава организираната от библиотекарите Национална кампания за възраждане на българските библиотеки. До този момент над 20 000 души са подкрепили с подписа си кампанията, а още 3000 са се включили в електронната петиция, качена в интернет.

Основен проблем според библиотекарите е, че над 50% от младите хора на България са номинално или функционално неграмотни, с което се нареждаме на предпоследно място в ЕС.

Според тях българинът купува 0.56 книги годишно на фона на европееца, който купува  11. От 2008 г. в 90% от българските библиотеки не е постъпила нито една книга, посочват още те.

С искане за подкрепа на българската книга своя акция ще проведат и писателите, които ще четат откъси от свои творби пред Министерския съвет.

Министерство на културата съобщи във вторник, че са осигурени над 1.3 млн. лв. в подкрепа на българската книга, като 611 580 лв. са предоставени за обновяване на фондовете на 938 читалищни библиотеки.

#учени #писатели #библиотекари #протест #Министерството на културата #библиотеки #БАН #Българска академия на науките #Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществени и училищни библиотеки #образование #култура #научни изследвания #неграмотни #книги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"