Борисов и Местан пиха кафе в Кърджали

Борисов и Местан пиха кафе в Кърджали
“Аз пия турско кафе, Местан плати сметката, но не приемам никакви спекулации за някакви политически споразумения, за бъдещи коалиционни планове", заяви Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ДПС Лютви Местан се срещнаха в Кърджали, където пиха кафе в местното заведение „Марая“ под засилена охрана.

Първата тема, която Местан засегна на неформалната среща с Борисов, бе за отношението към т.нар. “възродителен процес”.

“В Кърджали е най-доброто място, където да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, да покажем, че българските мюсюлмани, мохамедани и християни могат да бъдат мост на приятелството, а не на разделението. Защото най-лесно се драсва клечката на етническия конфликт”, коментира Борисов след разговора.

Той определи срещата с лидера на ДПС като добър знак за всички български граждани за това, че над политиката стои стабилност и етническа толерантност.

Местан връчи на Борисов своето обяснение за избора на членове на ЦИК, а двамата са приели поканата за среща в понеделник при президента Росен Плевнелиев за повторен разговор по темата.

“Аз пия турско кафе, Местан плати сметката, но не приемам никакви спекулации за някакви политически споразумения, за бъдещи коалиционни планове, освен да демонстрираме на гражданите на Кърджали и на цяла България, че политиката е важна, но стабилността и толерантността трябва да стоят над всичко”, посочи лидерът на ГЕРБ.

“Сама по себе си тази среща е сензация, но политиката не е и аз ще говоря сериозно за нея, без да допусна тя да се опорочи и профанизира. Първата тема, която и г-н Борисов, и аз поставихме, е етническият мир. Но той трябва да се осмисли като нещо, което стои над всякакви партийни различия и пристрастия”, заяви от своя страна Лютви Местан.

“Прецених, че Кърджали е мястото, където да припомня твърдението на Борисов отпреди около 5 г., че споделя целите на “възродителния процес”, но се разграничава единствено от методите му и го попитах дали тезата му продължава да бъде актуална. Защото ние можем да разговаряме въпреки политическите си различия, но диалогът между хора с ценностни различия е труден”, коментира председателят на ДПС.

#ГЕРБ #ДПС #Лютви Местан #Бойко Борисов #ЦИК #среща #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"